Karty Opencard se do 15:00 nevydávaly, zákaznické centrum nefungovalo

Praha - Zájemci o novou kartu Opencard nebo ti, kdo si ji potřebují vyměnit, si ji v pondělí od rána nemohli vyzvednout. Zákaznické centrum ve Škodově paláci až do 15:00 odpoledne nefungovalo. Lidé tam mohli pouze odevzdávat žádosti o její vydání. Příčinou výpadku byla pravděpodobně chyba v systému, uvedl bez dalších podrobností mluvčí městské firmy Operátor Opencard Pavel Stöckl.

Výpadek v centru začal minulý týden v pátek dopoledne, kdy nefungovalo šest z osmi přepážek. Podobné problémy se objevily už minulé úterý, ale vydávání karet bylo tehdy jen omezeno. Příčiny výpadku zatím ani v jednom případě nejsou známy.

EMS: Jde o důsledek chybějící technické podpory

Podle Martina Opatrného, mluvčího společnosti eMoneyServices (EMS), která vlastní práva k Opencard a projekt dříve spravovala, je situace důsledkem chybějící technologické podpory. „Praha nezajistila nezbytnou podporu Opencard a v důsledku toho dochází k různým technickým problémům,“ řekl Martin Opatrný.

Společnost EMS podporu Opencard neposkytuje od ledna, protože na ni nemá uzavřenou smlouvu. Přesto nyní její zaměstnanci pracovali na obnově fungování zákaznického centra. „Máme stejně jako Praha a operátor zájem na tom, aby systém fungoval,“ dodal mluvčí. 

Zatímco EMS označuje pondělní problémy za důsledek chybějící technické podpory, mluvčí městské firmy Operátor Opencard Pavel Stöckl konstatoval, že příčinou byla systémová chyba.

Opencard by si do konce roku mělo vyměnit 160 000 cestujících

Kancelář v Jungmannově ulici je jediným místem, kde mohou cestující o Opencard zažádat a vyzvednout ji. On-line služby operátor neposkytuje. Pavel Stöckl již v pátek uvedl, že do konce roku by si mělo Opencard vyměnit zhruba 160 000 cestujících. O novou kartu ale podle mluvčího nakonec požádá jen zhruba 40 procent z nich, mnozí lidé dají přednost přednost papírovým kuponům.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Prahu vyšla karta na více než miliardu korun.

Projekt Opencard, který pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu minimálně 1,35 miliardy korun. Elektronická karta měla mít původně mnoho funkcí, nakonec ale slouží především jako průkaz s předplatným pro MHD.

Projekt je spojen s problematickými smlouvami, několik úředníků kvůli Opencard již stanulo před soudem. Co bude s Opencard dál, zatím nikdo neřekl, město nyní hledá způsob, jak s kartou do budoucna naložit. Praha se o budoucnosti Opencard pře s vlastníkem práv k projektu, firmou eMoneyServices (EMS), situaci řeší soud i Úřad na ochranu hospodářské soutěže.