Hygienici: Salmonela v Plzni pocházela ze špaget

Plzeň – Bakterie salmonely obsahovaly špagety Carbonara z plzeňské vývařovny ZRTAS, vyplývá z výsledků hygienických testů. Jídelna prodala asi 180 porcí a v Plzeňském kraji se nakazilo zhruba 90 lidí, z toho 65 bylo hospitalizováno. Vzhledem k počtu nakažených jde o epidemii. Podle hygieniků je průběh onemocnění navíc velmi vážný a zotavování pacientů potrvá delší dobu.

V Plzni se nakazila salmonelou necelá stovka lidí (zdroj: ČT24)

V plzeňské nemocnici je aktuálně 53 lidí se salmonelózou. Posledního pacienta přijali lékaři v neděli před půlnocí. Prvních maximálně pět pacientů by mohlo být zřejmě propuštěno už dnes, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Dalších osm nakažených je podle krajského hygienika Přemysla Tomašuka v klatovské nemocnici.

  • Podle hygieniků by mohla být za nákazou zkažená vejce. Přesné výsledky budou mít ale až ve středu. „Je to nejvíce riziková potravina z komponentů, které sloužily k výrobě, ale jednoznačně to můžeme určit až ve středu, kdy budeme mít k dispozici výsledky všech rozborů,“ uvedl Tomašuk.

Společnost ZRTAS uvedla, že se jí za sedm let existence nic podobného nestalo. „Je nám to velmi líto, plně spolupracujeme s hygieniky, předali jsme jim veškeré podklady i suroviny. Čekáme na výsledky,“ řekl zástupce jednatele Pavel Dobiáš.

Za nákazou salmonelózy jsou zřejmě vejce
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

„Dnes máme zavřeno, provádíme administrativní práce. Nevíme, kdy začneme znovu vařit, ale chceme co nejdříve. Čekáme na výsledky, které by měly být do 24 hodin,“ řekl jednatel vývařovny Dobiáš. ZRTAS s deseti zaměstnanci vyrábí 600 až 650 různých druhů jídel denně. Prodává je ve své jídelně a rozváží je do různých podniků v Plzeňském kraji. 

Podle Tomašuka už by počty nakažených neměly přibývat, protože bylo vydáno 140 porcí a ošetřeno bylo asi 130 lidí. Z výtěrů pacientů je jasné, že nemoc způsobila bakterie salmonely. „Teď musíme ještě identifikovat, jestli jsou v pokrmu, respektive v ingrediencích použitých pro jeho výrobu,“ uvedl.

Hygienici nařídili sanitaci vývařovny, která je zavřená. Tomašuk nedokázal říci, na jak dlouho, protože rozhodující budou výsledky stěrů z prostředí. Pokud by byly pozitivní, tak by se musely provést ještě jednou po sanitaci. Pokud by stěry vyšly negativně, hygiena by dala souhlas k obnovení provozu. Na přípravě pokrmu se podíleli tři kuchaři, dvěma dnes hygienici odebrali vzorky a třetí je na infekčním oddělení, protože se nakazil z jídla, které ochutnával.

První nakažení by mohli být propuštěni už dnes

„Včera jsme ošetřili téměř 40 nemocných, z nichž jsme 20 hospitalizovali. Lékaři dále řešili spoustu konzultací po telefonu,“ řekla mluvčí plzeňské fakultní nemocnice, která přijala první pacienty v pátek v noci. Podle Levorové zatím nešlo u nikoho o život ohrožující stavy, průběhy nemoci byly středně těžké až těžké. Pacienti i ambulantně ošetření jsou většinou lidé středního věku a mladší. Všechna lůžka infekční kliniky na Borech jsou i po navýšení kapacity plná. „První lidé budou dnes propuštěni, půjde o maximálně pět lidí. Není to ale jisté,“ řekla.

Klatovská nemocnice přijala podle mluvčího Jiřího Kokošky v sobotu a v neděli 14 dospělých. Čtyři byli ošetřeny ambulantně, dva byli převezeni do Plzně a v Klatovech zůstali čtyři muži a čtyři ženy. „Průběh zdravotních potíží je standardní, pouze u jednoho muže a ženy se nákaza projevuje trochu komplikovaněji,“ uvedl. Hospitalizace obvykle trvá alespoň týden, u komplikovanějších případů déle. Všichni uvedli, že jedli špagety, o nichž se v souvislosti s nákazou mluví, dodal.