Muzeum na kolečkách vyrazilo na velkou projížďku kolem Beskyd

Ostrava - Více než sto šedesát historických vozidel vyrazilo za poznáním Beskyd. Majitelé veteránů z Česka, Slovenska, Rakouska, Německa či Francie čeká tři sta kilometrů dlouhá trasa po moravské i slovenské straně. Mezinárodní muzeum na kolečkách Beskyd Rallye má osmnáctý ročník.

Mnohé z historických vozů, které vzali jejich majitelé na dvoudenní projížďku, patří k československým raritám. Vozový park, který se dal do pohybu, má podle organizátorů hodnotu asi sto milionů korun. „K unikátům patří třeba Tatra, kterou známe v černé verzi jako papalášské auto. V dnešní době je to nejvyhledávanější československý model na zahraničních veteránských trzích,“ říká ředitel Beskyd Rallye Václav Dostálek.

K nejstarším vozům, které vyrazily na beskydskou rallye, patří Tatra 11 z roku 1929. „Naše rodina má toto auto 42 let. Když ho dědeček koupil, bylo zelené. Barva se mu však nelíbila, tak ho hned přetřel na žluto a tak už zůstalo,“ říká žena, která tvoří se svou dcerou jednu z ženských posádek.

Samostatnou jednotku tvoří například devětasedmdesátiletá žena, která přijela na starém rodinném motocyklu. „Měla jsem to štěstí, že jsem se přivdala do motoristické rodiny. Jezdila jsem dříve, než mi bylo osmnáct,“ říká. Účastníci rallye se shodují, že láska k veteránům je trochu jako nemoc nebo úchylka, která se moc nedá léčit. „Poprvé jsem jel ve veteránu asi před patnácti lety a podlehl jsem. Dnes jsem přijel v autě, které jsem si přivezl z Paříže,“ říká účastník přehlídky Jiří Lukeš.

Majitelé veteránů vyrazili na jízdu kolem Beskyd
Zdroj: ČT24

Dvoudenní rally vždy začíná a končí v Malenovicích, kde mají účastníci základnu v tamním horském hotelu Petr Bezruč. V moravské části se podívali také do Ostravy a okolí. Zastavili se v hornickém muzeu v Petřkovicích a v Dolní oblasti Vítkovice. Sobotní slovenská etapa je zavede například na Velkou Raču, Krásna nad Kysucou či Turzovky.

Majitelé veteránů vyrazili na jízdu kolem Beskyd (zdroj: ČT24)