Slunce spaluje mladé stromky. Na Hodonínsku jich zahubilo už 50 tisíc

Hodonínsko - Sucho ničí nově vysazené stromy na Hodonínsku. Nejvíc postižené je okolí Bzence. Podle odhadů tam už uhynula až třetina výsadby. Výkyvy teplot také mohou za rozlomení stromu v centru Brna, který poničil dvě zaparkovaná auta.

„Tato sazenice dubu letního byla vysazená na jaře jako klasická obnova lesa. Je to dřevina, která patří do této krajiny, je to strom, který tu po staletí roste. A příroda je nastavená na to, aby ty duby zde rostly,“ popsal úplně uschlý několik desítek centimetrů vysoký stromek správce městských lesů Bzenec Ivan Černý. Podle něj by se v krajině dařilo lépe třeba akátům, ty ale nejsou původními dřevinami, a proto je lesníci do ekosystému začleňovat nechtějí.

Přestože letošní výsadbu zcela sežehlo slunce, znovu zalesňovat ale mohou v Bzenci až za čtyři roky. Jinak by sazenice zničily ponravy chroustů. Ale i v takzvané Moravské Sahaře se některým druhům daří. Přímo ve vytěženém pískovém lomu roste nový borovicový les. „V této extrémní půdě a v tomto extrémním počasí je to jediná dřevina, která je schopná tady přežít. V podstatě je to takový zázrak přírody, že tady v tomto vůbec něco roste,“ vysvětlil Černý.

Od ledna do června tam totiž napršela jen třetina toho, co obvykle. Některé stromky navíc musí růst za plotem. Kvůli extrémnímu počasí ani dvacetileté stromy nemají výšku ani metru a půl a okousaly by je srny, které v okolí nic jiného k pastvě nemají. Z řádově 15 hektarů nově vysazených stromků v Bzenci uhynulo už 30 procent z nich.

Jaká je zatím škoda?

  • jedna sazenice dubu lesního stojí sedm korun
  • na jednom hektaru je deset tisíc stromků
  • Finanční zráta na uhynulých pěti hektarech je 350 tisíc korun

Strom v Brně se rozlomil kvůli suchu a poničil několik aut

Kvůli suchu a výkyvu teplot se také ulomila část stromu v centru Brna. Rozlomený stoletý javor pak spadl mezi zaparkovaná auta a dvě z nich poškodil. Nikomu se ale nic nestalo. Prohnilý strom dorazilo extrémní počasí a poryv větru. Měření, které by dřevokaznou houbu v kmeni odhalilo, měli lesníci v plánu na srpen. „My jsme o tom stromu věděli, že není stoprocentní, nicméně to si můžeme říci o polovině stromů ve městě,“ okomentovala pád javoru správkyně Veřejné zeleně města Brna Alexandra Koutná.