„Guru Jára“ usiluje o náboženský azyl na Filipínách

Jaroslavu Dobešovi známému jako „guru Jára“ se sice nepodařilo získat status uprchlíka, deportaci z Filipín ale oddaluje odvoláním. Na Filipínách chce získat náboženský azyl. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Jaroslav Dobeš je i se svou pomocnicí Barborou Pláškovou na Filipínách ve vazbě. Zakladatele esoterické školy Poetrie zatkli v polovině května. Ministerstvo zahraničí Mladé frontě Dnes potvrdilo, že Dobeš s Pláškovou zažádali o status uprchlíka, který zatím nezískali. Proti zamítnutí se nicméně odvolali, takže mají ještě šanci a především oddalují svoji deportaci do České republiky, kde je prvoinstanční soud původně shledal vinnými.

„Přesnou dobu takového prodloužení můžeme jenom odhadovat, ale neměla by být delší než měsíc,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

„Odháčkování“ je podle Dobeše tradiční tantrická duchovní metoda

Dobeš podle obžaloby ženy a dívky na různých seminářích takzvaně „odháčkovával“. Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim prý znemožňovaly žít plnohodnotný život. „Guru Jára“ pak tyto takzvané háčky sexuálním aktem údajně uvolňoval. „Odháčkováním“ podle obžaloby prošlo asi 350 žen. Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné však nikoli.

Dobeš s Pláškovou se pokoušejí získat náboženský azyl s tím, že jsou přesvědčeni, že „odháčkováním“ neporušili žádné zákony, jelikož má jít o tradiční tantrickou duchovní metodu, běžnou v některých zemích.

Soud musí záležitost znovu projednat

Krajský soud ve Zlíně v roce 2014 „guru Járu“ odsoudil k deseti rokům vězení, Pláškovou k 9,5 roku za mřížemi. Nicméně letos v květnu, krátce po jejich zadržení na Filipínách, olomoucký vrchní soud zrušil rozsudek s tím, že soud musí případ znovu projednat.

Co se dělo na seminářích guru Járy

Klientky školy o metodě „odháčkování“ nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž znaly její průběh. Některé se bránily, většina z nich však po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a reagovat. „Ženy byly ve stavu, kdy se nemohly bránit zjevně provedenému aktu, o který nestály,“ potvrdil už dříve anesteziolog a soudní znalec Pavel Hude. Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení, poté se nečekaně objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách krátkou soulož.