Nové přezkoušení taxikářů vytvoří Praha spolu s taxislužbami

Humplík radí, jak na nepoctivé taxikáře: Zabavovat auta (zdroj: ČT24)

Praha vytvoří společně se zástupci taxislužeb dvě pracovní komise. Jedna bude připravovat podmínky přezkoušení řidičů, druhá určí standardy taxislužeb. S přísnějšími zkouškami z místopisu a cizího jazyka navrhovanými již dříve magistrátem dispečeři taxíků ani po středečním jednání nesouhlasí.

Na přísnějších postizích pro nepoctivé řidiče se strany shodly. "Vnímám legislativní změny, které navrhl magistrát jako revoluci v taxikařině, neboť bude umožňovat městské policii zabavovat a zastavovat auta i v případě předražení jízdy, nejen v případě podnikání v rozporu se zákonem," řekl za dispečink Tic Tac Taxi podnikatel Radim Jančura. Zkoušky z místopisu by podle něj mohly zůstat stejné, někteří jeho kolegové ale žádají mírnější. "Budeme prosazovat zkoušky s mapou v ruce nebo s navigací, protože to je každodenní chleba řidiče," řekl majitel AAA taxi Jiří Kvasnička. Jančura je naopak pro méně přísné zkoušky z cizího jazyka. "Je potřeba najít takový způsob, aby tu zkoušku řidiči dali. Abychom je nemuseli importovat třeba z řad přistěhovalců, kteří anglicky umí a rádi by taxikařinu vykonávali jako v New Yorku," řekl Jančura. Podle něj by stačilo minimum padesáti nebo sta předem stanovených slov.

Nové přezkoušení taxikářů vytvoří magistrát spolu s taxislužbami (zdroj: ČT24)

Zabavujte nepoctivým taxikářům auta, vyzývá opozice Krnáčovou

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka je jediným účinným řešením zabavovat nepoctivým řidičům vozy. Potíže s nepoctivými taxikáři se stále nedaří vymýtit. Přechozínávrh Adriany Krnáčové se setkal s kategorickým nesouhlasem řidičů, kteří navrhované podmínky považovali za likvidační. Kromě zpřísnění výběru pokut chtěla pražská primátorka také testovat všechny taxikáře ze znalostí místopisu a cizího jazyka.

„Původně jsme chtěli přezkušovat plošně, nicméně přistoupili jsme na tu alternativu, že budeme přezkušovat jenom ty, kteří se v blíže nespecifikované minulosti dopustili správního deliktu nebo přestupku,“ uvedla dříve Krnáčová.

„V současné době máme veškeré legislativní nástroje, abychom je mohli trestat. Nezapomínejme ale na to, že těch nepoctivých taxikářů je minimum,“ připomíná opoziční pražský zastupitel Filip Humplík.

Pokuty udělené taxikářům
Zdroj: ČT24

Nepoctiví taxikáři dluží městu na pokutách 213 milionů korun, z této částky magistrát vymohl pouze 28 milionů. „Tito lumpové se smějí policistům i státu do očí. Proto je třeba přistoupit ke kroku, který byl schválen za primátora Bohuslava Svobody, aby bylo možné jim zabavovat auta. To je jediné, co je může zastavit,“ soudí Humplík.

Podle podkladů pro radu je v metropoli 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů. Maximální částka za kilometr stanovená městskou vyhláškou je 28 korun.