Oprava kostela bez peněz. Pasohlávky nemohou vypsat DMS sbírku

Pasohlávky na Brněnsku řeší, jak získat peníze na chátrající kostel svatého Linharta uprostřed Novomlýnských nádrží. Obec chtěla vyhlásit DMS sbírku na jeho opravu. S žádostí o zřízení DMS účtu ale neuspěla. Podle stávajících pravidel totiž může DMS sbírku vyhlásit pouze nezisková organizace.

"Máme klasickou sbírku do pokladny obecního úřadu a na bankovní účet, který zřídila obec Pasohlávky. S tím, že jsme chtěli využít i moderní technologie formou dárcovských SMS," začal vysvětlovat zastupitel Pasohlávek Tomáš Ingr (Moravané). Obec samotná ale sbírku pomocí dárcovských SMS vypsat nemůže. Pro daný účel se totiž musí spojit s místní neziskovou organizací a zažádat o vypsání DMS sbírky společně.

"Problém nastal ten, že Fórum dárců, které DMS sbírky zajišťuje, nám sdělilo, že tyto dárcovské SMS je možné využívat jen pro neziskové organizace. My bohužel v obci žádnou neziskovou organizaci nemáme," pokračoval Ingr. Kvůli jedné sbírce obec organizaci zakládat nechce. Důvodem je to, že obec je vlastníkem památky a podle Ingra si vedení Pasohlávek nedokáže představit, že by nezisková organizace řešila opravu za asi 20 milionů na cizím majetku.

  • Podle ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové je hlavní důvod, proč o sbírku pomocí DMS zpráv může zažádat obec pouze společně s neziskovou organizací, ten, že neziskové organizace jsou nejčastějším příjemcem těchto peněz. Navíc mají průhledné hospodaření. Při žádosti o vypsání DMS sbírky totiž musí předložit výroční i finanční zprávy. Také se snáze kontroluje, kam dané peníze doputují v hospodaření neziskových organizací než v hospodaření obcí.

Kostel svatého Linharta, který už desítky let chátrá uprostřed Novomlýnských nádrží, se nyní začne, i bez DMS zpráv, pomalu rekonstruovat. "Bude probíhat základní oprava vypadlých tašek koncem srpna, dále začneme zpracovávat projekt na opravu tohoto kostela a tu bychom chtěli zahájit někdy od příštího roku. Vše bude samozřejmě záležet na financích," řekl zastupitel. V klasické sbírce, která funguje už měsíc a půl, zatím vybrali asi deset tisíc korun.

Mikulov díky DMS sbírce opravil křížovou cestu

Před dvěma lety se s podobným problémem musel vypořádat i nedaleký Mikulov, když tamní vedení města chtělo pomocí dárcovských SMS vybrat peníze na opravy Křížové cesty na svatém Kopečku. Na rozdíl od Pasohlávek Mikulov dlouhodobě spolupracuje s místní neziskovou organizací, a tak se sbírka přes DMS zprávy mohla uspořádat. "Zapojilo se velké množství občanů, vybralo se více než 130 000 korun a opravily se z nich sochy v jednotlivých kaplích a historické mříže, které ty kaple uzavírají," okomentovala úspěch sbírky místostarostka Mikulova Marie Leskovjanová (Ženy pro Mikulov).

  • Peníze poslané přímo z mobilních telefonů pomáhají v Česku aktuálně 300 různých charitativních projektů. Nejčastěji na podporu nemocných nebo postižených dětí. Změnu, kdy by SMS sbírku mohly vyhlásit i samotné obce, Fórum dárců zatím nechystá, a tak šance, že by některé z budoucích zpráv putovaly i na podporu kostela v Pasohlávkách, je mizivá.