Výsledek kontrol ubytoven ve Valašském Meziříčí - Napoleon skončil

Nepořádek, zápach a špatné hygienické podmínky. Tak vypadaly minulý týden ubytovny ve Valašském Meziříčí. Zatímco ubytovnu Napoleon její majitelka stačila od pátku zrušit, v ubytovně Calver začal majitel s dlouho odkládaným úklidem. Jinak by mu hrozilo uzavření provozovny a 70 lidí by se ze dne na den ocitlo bez přístřeší.

Minulý pátek zkontroloval starosta ve Valašském Meziříčí stav ubytoven. Jen jedna byla bezproblémová a hned dvě z pěti ubytoven ve městě byly kandidátem na okamžité uzavření. Nejproblémovější z nich, ubytovna Napoleon, už neexistuje. K 31. červenci totiž její majitelka jednorázově vypověděla všechny smlouvy. "Už na to nemám nervy. Lidé jsou nepřizpůsobiví. Já jsem koupila před měsícem nové dveře, patery, a oni mi během 14 dnů všechny rozbili," okomentovala své rozhodnutí majitelka.

Konec Napoleona je dobrá zpráva především pro sousedy ubytovny. Dva roky nazpět sepsali petici za její zrušení, ale neuspěli. I když úřady zjistily, že část ubytovny nemá kolaudaci.

Zatímco jedna skončila, v druhé se mění situace k lepšímu. Majitel ubytovny Calver začal s velkým úklidem. To nejhorší z útrob ubytovny už zmizelo. Bude se tam malovat, vymění se zařízení kuchyně a změní se také sociální zařízení. Hygienikům i ubytovaným vadilo, že je společné pro muže i ženy. Opravy Calveru mají být hotovy do dvou měsíců. Za prohřešky majitel pokutě od hygieniků ale nejspíše neunikne. Další kontrole v krátkém sledu rovněž ne a její výsledek bude rozhodující pro další fungování ubytovny pro 78 lidí, kteří v ní bydlí.

Kontroly ubytoven budou pokračovat

Při pátečních kontrolách se řešil především stav ubytovacích zařízení, hygienické podmínky, stav budov i jejich okolí. A kontroly ubytoven budou podle starosty pokračovat. "Provozovatelům nedáme pokoj, dokud se stav na ubytovnách nezlepší. Zákon nám dává sice ne velké, ale alespoň nějaké možnosti ovlivnit tuto katastrofální situaci," uvedl už po kontrole ubytovacích zařízení starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO). Ten jejich stav označil za katastrofální.