Také před 25 lety zemřel při srážce s vlakem ve Studénce člověk

Dvacet pět let uplynulo od první tragické železniční nehody ve Studénce. Stala se na stejném přejezdu, na kterém před necelými dvěma týdny došlo ke srážce pendolina s kamionem. Roku 1990 se tam srazil rychlík s parním válcem. Jeden člověk zemřel a tři utrpěli zranění.

K nehodě došlo 3. srpna 1990 krátce před jedenáctou dopoledne, když řidič parního válce opravoval asfaltový povrch na přejezdu. I když údajně dostal pokyn přejezd opustit, zazmatkoval a vjel přímo do dráhy mezinárodního rychlíku z Katovic do Prahy.

Parní válec začal hořet a strojník uhořel

Došlo ke střetu, parní válec začal hořet. Lokomotiva a dva vagóny vykolejily přímo na nádraží ve Studénce. Obyvatelka města Věra Peřinová to náhodou viděla. "Dělal se tam nový povrch. Rychlík to napálil do parního válce a člověk, který ho obsluhoval, tam uhořel," líčila Věra Peřinová.

Při srážce vlak zdemoloval asi tři sta metrů nádraží. Bylo štěstí, že vedle strojníka utrpěli zranění jen dva cestující z vykolejeného vlaku a jeden člověk, který stál poblíž. Už tehdy se začalo mluvit o tom, že přejezd je nebezpečný.

Nehoda ve Studénce před 25 lety

"Myslím, že všechno bylo nějak zorganizováno. Pracovalo se v době proluky, když nejezdily vlaky. Přesto se to stalo, strojník zahynul, všechno kolem hořelo. Je to rozhodně místo, které je kvůli vysoké frekvenci dopravy velice nebezpečné," uvedl starosta Studénky z uskupení Studeňáci pro Studénku Lubomír Šobich.

Tři nehody na trati ve Studénce - 12 mrtvých

S ohledem na další tragédii bude starosta usilovat o stavbu nadjezdu. Tento týden o tom budou jednat radní. Je však jasné, že i kdyby byli úspěšní, potrvá to minimálně čtyři roky. Radnice proto uvažuje i o okamžitém opatření – například docílit zákazu vjezdu na přejezd pro nákladní dopravu. "Problém však je, že by to znamenalo pustit kamionovou dopravu do města. Pak by bylo nutné omezit její průjezd i centrem," podotkl starosta.

Dne 8. srpna také uplyne sedm let od nejtragičtější nehody, která se ve Studénce stala, když se těsně před jedoucím rychlíkem Comenius zřítil silniční most. Tehdy zahynulo osm lidí. Tři železniční nehody ve Studénce si už vyžádaly dvanáct obětí. Tři lidé nepřežili poslední tragédii, tři těžce zranění zůstávají v nemocnici.