Čeští včelaři přišli o dvacet procent včelstev

Čeští včelaři mají za sebou kritickou zimu. Uhynula jim pětina včelstev. Zatímco v minulém roce byly ztráty sedmiprocentní, letos dosáhly v průměru téměř dvaceti procent. Hlavním viníkem je onemocnění varroóza. Vyplývá to z průzkumu, který vedli vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Vůbec největší úhyny, více než třicet dva procent, zaznamenali včelaři z Moravskoslezského kraje.

Česká republika se letos podruhé zapojila do dotazníkového šetření mezinárodní asociace Coloss, které probíhá ve třech desítkách států. Někde jsou ztráty na včelstvech ještě horší, například v Belgii nebo Rakousku.   Podle biochemika z Univerzity Palackého Jiřího Danihlíka, který je koordinátorem průzkumu v Česku, šetření mimo jiné upozornilo, že vedle varroózy včely umírají i na onemocnění trávicího traktu - nosematózu.

„Ukázalo se také, že včelaři, kteří o včely v kritickém období pečovali, měli úhyny nižší,“ uvedl Danihlík, podle kterého je včasná léčba zásadní. Problém ale je, že se nákaza mezi včelstvy šíří, a proto ani důsledná péče nemusí zkáze zabránit. Včelaři používají k léčbě buď syntetická léčiva, nebo kyselinu mravenčí.

Například František Vlček včely ošetřoval kyselinou mravenčí, přesto o ně přišel. „Začalo to v únoru. Potupně mi umíraly matky. A právě včera večer jsem zjistil, že mi uhynula i poslední matka,“ líčil včelař.

Zatímco loni vyplnilo dotazník zaměřený na úspěšnost přezimování včelstev přes pět set českých včelařů, letos se jich zapojilo asi tisíc. Podílela se na něm i Pracovní společnost nástavkových včelařů, která šíří osvětu a radí jak o včelstva pečovat. Vzhledem k šíření nemocí se do akcí spolku zapojuje stále více včelařů. Pořádá mimo jiné kurzy ošetřování proti varroóze, na kterých se včelaři dozví, jak správně aplikovat odpařovací systémy kyseliny mravenčí.

Zájem o chov včel v Česku roste. V současné době je evidováno téměř šedesát tisíc včelařů. Šest středních škol v současné době nabízí i učební obor včelař.