Černý rok na kolejích - zemřelo už 201 lidí

Praha – Chodci ztrácejí respekt před vlaky a ve velké míře pod jejich koly umírají. V posledních týdnech se intenzita nehod podstatně zvýšila, počet mrtvých na kolejích se dokonce začíná blížit silniční statistice – jen od soboty zahynulo sedm lidí. Dnes umírali chodci ve Vranovicích na Brněnsku a ve Zlíně. Celkově už letos nepřežilo srážku s vlakem 201 lidí. Naposledy zemřelo na kolejích víc než 200 lidí roku 2006 - tehdy nepřežilo střet s vlakem 209 lidí.

Krátce po poledni dnes zemřel na železničním přejezdu v centru Zlína mezi nádražím a nákupním centrem Čepkov šestatřicetiletý muž, který podle svědků pod přijíždějící nákladní vlak skočil. Policie zjišťuje, o koho šlo, a také, co bylo motivem – zda šlo o sebevraždu. Doprava na trati Zlín-Vizovice byla déle než dvě hodiny přerušena.

Rychlík jedoucí z Hulína srazil dnes kolem 18:00 nedaleko vlakového nádraží v Otrokovicích na Zlínsku jiného člověka. Utrpěl devastující zranění, kterým na místě podlehl.

Další smrtelná nehoda se dnes stala na hlavním tahu Brno–Vídeň poblíž Vranovic. O život přišel muž, který nedbal výstrahy na přejezdu ani toho, že byl přijíždějící rychlík dobře vidět. Podle výpovědi strojvedoucího podlezl závory a snažil se přeběhnout na druhou stranu. Strojvedoucí se snažil zabrzdit, ale nebylo to mnoho platné. Neopatrný chodec byl na místě mrtev.

Provoz na hlavní trati od Přerova do Olomouce zastavila v neděli ráno nehoda nákladního vlaku s mužem, který se pohyboval po kolejích. Střet s mnohasettunovou masou muž nepřežil, kvůli vyšetřování srážky musel být na vytížené železnici zcela zastaven provoz. „Dá se však předpokládat, že za nehodu strojvedoucí nemohl, snažil se střetu zabránit, vlak však nebylo možné na krátkou vzdálenost zastavit,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Vlaky místem začaly opět jezdit po osmé hodině, podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského dosáhlo největší zpoždění 80 minut.

Na dalším místě pražsko-ostravského tahu u Brandýsa nad Orlicí nalezli v neděli ráno železničáři tělo mrtvého devatenáctiletého muže. Podobně jako v Horní Cerekvi však nebylo zřejmé, který vlak ho srazil ani zda skutečně podlehl zraněním způsobeným při střetu s vlakem. Naopak úmrtí muže v Běchovicích v noci na sobotu bylo jednoznačně výsledkem srážky s vlakem. Muž byl na místě mrtev, jeho totožnost ale policisté neznají.

Černý železniční víkend uzavřela smrtelná nehoda v Náchodě. Před devátou hodinou večer se před jedoucím vlakem ocitl osmačtyřicetiletý muž, podle policistů není vyloučeno, že spáchal sebevraždu. Trať na Václavice byla po nehodě dvě hodiny uzavřena.

Zatím poslední nehoda se stala dnes odpoledne v Českých Budějovicích u odbočky Rožnov. Na železničním přejezdu tam vážně zranil člověka osobní vlak.