V rybníku v Jenišově je arzen - odvolali kvůli tomu starostu

Jedovatý arzen obsahuje voda v rybníce v Jenišově na Karlovarsku. Koncentrace zřejmě několikanásobně překračuje povolené limity. Zastupitelé tvrdí, že tuto informaci před lidmi starosta zamlčel, a proto ho odvolali. Jestli voda v rybníce mohla někomu ublížit, mají ukázat rozbory rybího masa z čerstvě uloveného sumce.

Od jara se v rybníce koupaly děti. Rybáři tam lovili ryby a jedli je. Starosta měl přitom v té době už výsledky rozborů. „Jestliže se někde objeví nebezpečné kovy ve zvýšené míře, s největší pravděpodobností by se to lidi měli dozvědět. A k tomu bohužel nedošlo,“ konstatovala Vladimíra Brujová (nez.), místostarostka Jenišova.

Pokud by obyvatelé informaci měli, sami by si podle místostarostky rozmysleli, jestli se v rybníce budou dál koupat nebo tam lovit ryby. 

Odvolaný starosta se ale brání, že číselným výsledkům rozborů rozumí jen odborníci a těm posudky poslal. „Všechno bylo vyhotoveno v srpnu loňského roku, předáno v září jak inspekci, tak vodoprávnímu úřadu, se všemi výsledky. Já nevím, jestli 254 jednotek arzenu je moc nebo málo,“ uvedl odvolaný starosta.

Ivan Truksa dodává, že pokud od něj oba orgány výsledky převzaly a nikdo s tím nic nedělal, bylo asi všechno v pořádku. „Já jsem nepochybil,“ dodává Truksa. 

Voda z rekultivované výsypky

Voda do jenišovského rybníka přitéká z bývalé výsypky sokolovských dolů. Ta je rekultivovaná, zalesněná a odvodněná. „Z výsypek se nám dostávají jednotlivé drenáže do vodoteče, která tvoří potůček. A ten nám teče do rybníka. Proto je tam arzen, protože ten je přítomen prakticky ve všech důlních vodách po celé republice,“ uvedl v rozhovoru v Událostech v regionech předseda rybářského spolku Oáza v Jenišově Richard Houška.

A právě v místě, kde potok vtéká do rybníka, prokázal rozbor vysoký obsah arzenu. Podle inspekce životního prostředí byla ale voda přímo v rybníce v pořádku. Případem se teď zabývají krajští hygienici. Podle nich ovšem lidem bezprostřední nebezpečí nehrozí. „Pokud by v rybníce byla taková koncentrace, není to voda vhodná ke koupání,“ říká Jitka Landová, ředitelka Krajské hygienické stanice Karlovy Vary.

Koncentraci arzenu by mohl prokázat starý sumec

Podle Richarda Houšky, předsedy rybářského spolku Oáza v Jenišově, rybáři těsně poté, co byly známy výsledky rozborů vody, do rybníka vysadili novou násadu. Investovali do ní polovinu svých celoročních příjmů. „Díky tomu je i velice složité zajistit vzorek ryby, která tam je delší dobu, u které je prokazatelné, že by u ní arzen mohl být,“ uvedl Richard Houška. Rybáři totiž podle něj nasazují všechny velikosti ryb, hlavně kaprů, a nejsou pak schopni rozeznat, který kapr je v rybníce pět let, který jen půl roku a který třeba 10 let.

image_667560
Zdroj: ČT24

V noci na středu se ale rybáři postarali o nových důkaz. Vylovili totiž z rybníka starého sumce. Předseda rybářského spolku předpokládá, že právě ten by mohl pomoci. Jestliže by se arzen v nějaké rybě v rybníce objevil, bylo by to právě u starého sumce.

Rybáři už poslali vzorky masa do laboratoře. Teprve podle výsledků hygienici posoudí, jestli lidem, kteří maso jedli, hrozilo nějaké nebezpečí.