Záchranáři na Lipně marně pátrali po dvou Němcích

Lipno nad Vltavou - Jihočeští záchranáři neúspěšně pátrali po dvou německých rybářích, s nimiž se v noci na dnešek převrhla loďka na lipenské přehradě. Kolem 18:00 bylo pátrání ukončeno. Hned za svítání ale bude pokračovat. Na loďce se plavili tři Němci. Jednomu z nich se podařilo doplavat na ostrov, kterému se říká Tajvan, kde upadl do bezvědomí. Probral se až ráno. O svých dvou známých nic neví. Nezvěstní jsou dva mladí muži ve věku asi 21 let. Policisté žádají o pomoc při pátrání širokou veřejnost. Informace mohou lidé volat na linku 158.

„Hned za svítání, jak to bude možné, budeme pokračovat,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Holická. Do pátrací akce byly nasazeny desítky policistů. Pomáhali hasiči, potápěči, kynologové, vodní záchranná služba, pracovníci Povodí Vltavy i vrtulník s termovizí.

Záchranářské jednotky podle mluvčí krajských hasičů Venduly Matějů prozkoumávaly vodní hladinu a břehy v místě předpokládaného převržení lodě i v dalším pásmu od Černé v Pošumaví až po Horní Planou. Hasiči a jejich potápěčská skupina ukončili zásah kolem 16:00. Záchranáři pak ještě pokračovali v prohledávání břehů.

Tři mladí muži ve věku od 21 do 25 let, kteří byli podle policejních informací příbuzní, na přehradě zřejmě rybařili. Loď se jim ale na větrem rozbouřené hladině převrhla. Muž, který doplaval na břeh, už byl propuštěn z péče lékařů.