Čekací doba na tetování? U znojemského tatéra Ondrashe tři roky

Tetování je mezi Čechy stále oblíbenější. Jen v Brně se počet tetovacích salónů za posledních deset let zdvojnásobil. Mnoho lidí lidí jej nyní vnímá spíše jako umění a nevybírají si jej už z katalogů. Podle odhadu tatérů má na sobě tak zvanou kérku každý dvacátý Čech.

Tetování je stále oblíbenější (zdroj: ČT24)

„Díval jsem na internetu na různá tetování a všiml jsem si, že jedno mezi nimi vyčnívalo. Bylo nádherné a věděl jsem, že pokud se někdy nechám tetovat, tak jedině od něho,“ popsal první okamžik, kdy uviděl práci znojemského tatéra Ondřeje Konupčíka Sean Attwood, který za ním přicestoval až z Arizony. Ze Spojených států cestoval do Česka přes Moskvu a Ženevu, kam se dostal za dva dny. „Odtud mi trvalo přes sedmnáct hodin dostat se do Česka,“ dodal Attwood.

Právě cinzinci jsou nejčastějšími zákazníky Konupčíka. „Asi osm z deseti klientů je ze zahraničí,“ potvrdil tatér s přezdívkou Ondrash. Na každého z nich si vyhradí celý den, jeho diář je tak na několik měsíců, ne-li let plný. První volné termíny pro zájemce o tetování má až v roce 2018.

Stává se totiž, že se svými klienty déle hovoří, než je tetuje. „Lidé přináší archetypy z původního tetovacího prostředí a debatováním se dotaneme do jádra motivů. Často tak objevíme něco zajímavějšího, a tak dělám improvizační tetování. Během něj totiž probíráme posuny barvy a i já jsem na po skončení práce někdy překvapený, kde to skončilo,“ vysvětlil Konupčík. Lidé podle něj nad tetováním tak více přemýšlejí a nevybírají si jej jako dříve z katalogů.

Upozornil, že tetování je důležité zkoumat z širší hlediska. „V historii bylo jednotným útvarem, které se vyvíjelo v různých oblastech, kde byly různé styly,“ upozornil Konupčík. Do světa tetování vstoupil před deseti lety, kdy do oboru přicházeli mladí lidé a stálé školy se začaly štěpit. „Měl jsem asi štěstí a vytvořil si tak asi před šesti lety vlastní styl,“ řekl.

Ten je podle něj známý mezi laiky jako akvarelový styl. „Na něm jsem se odrazil, ale i já jsem nyní někde jinde. Nyní pracují spíše na defragmentaci akvarelu. Hledám a studuji barvy, rozkládám je a zase skládám. Momentálně jsem se v tom našel,“ pokračoval Konupčík.

Autorská práva na nové styly neexistují

Momentálně je nejspíše jediným tarérem, který se tomuto stylu věnuje. „Vymyslel jsem ji nedávno, takže ji asi zatím dělám jenom já. Ale vzhledem k tomu, kolik mě sleduje lidí i z profese, tak to dopadne jako s akvarelem. Dneska už je braný jako klasický styl,“ vysvětlil.

Podle jeho slov mu to pomohlo se posunout od akvarelu dál. A i on se může inspirovat prací jiných. „Je to dobře, že nemáme autorská práva. Všechno to posouvá dál,“ uvedl. Přiznal ale, že dříve bral kopírování své práce více ješitně, dnes je to pro něj impuls posunout se dál a zkusit zase něco jiného.

Zájem o tetování roste s vývojem sociálních sítí

Podle Konupčíka zájem o tetování a jeho práci zvyšují třeba i sociální sítě. „Když to sečtu, tak mě na mých stránkách sleduje asi 400 tisíc lidí. Pak dosah mého příspěvku, který nahraju, tak je od sto tisíc do půl milionu. Tak si jej všimne někdo, kdo by mohl mít zájem a roste tak počet zákazníků,“ vysvětlil tatér.

Dodal ale, že tetování fascinovalo lidi už i dříve. Díky sociálním sítím se ale rchleji šíří a více se o něm hovoří. „Dneska se do popředí dostávají i známé osobnosti, které jej prezentují a tak jej legitimizují v širší společnosti,“ řekl Konupčík. Jeho zákazníky jsou nyní i lékaři nebo právníci.

Častěji se dnes nechávají tetovat ženy, v minulosti bylo přitom tetování spíše doménou mužů. Nejvíce potetovaných lidí je mezi třicátníky a čtyřicátníky.