Na valašský jarmek přijelo 10 tisíc lidí a 80 čertů

Valašské Klobouky - Největší mikulášský „jarmek“ na Zlínsku o tomto víkendu zaplnil Valašské Klobouky. Přípravy jubilejního dvacátého ročníku ale poznamenal čtvrteční požár několika budov tamního ekocentra Kosenka, kde měli pořadatelé uložené vybavení. Návštěvníky to ale neodradilo. Do dnešního podvečera jich na jarmek podle odhadů organizátorů zavítalo asi deset tisíc. Akce bude pokračovat až do neděle.

Starobylé město po ránu zaplnili zruční řemeslníci, vůně, hudba a veselí. Nechyběl ani svatý Mikuláš s hejny čertů a postavy s maskami Turků nebo smrtek. Pořadatele ale po čtvrtečním požáru potěšil hlavně velký počet návštěvníků. Lidi neodradila ani nepřízeň počasí. „V předchozích letech nám sem přišlo běžně kolem třiceti čertů, letos jich tu máme přes osmdesát,“ pochvalovala si Pavlína Kolínková z Občanského sdružení Valašský jarmek.

Z nepojištěné historické stodoly, která ekologickému středisku Kosenka sloužila jako sklad části vybavení pro chystaný jarmek, zbyla po požáru jen ohořelá kostra. Finální přípravy na dnešní den tak podle předsedy Kosenky Miroslava Janíka probíhaly v poněkud bojových podmínkách: „Obrovské díky všem přátelům a příznivcům Kosenky, kteří ukázali, že to, co jsme dělali v minulosti, nebylo nadarmo. Společně jsme to dali dohromady.“

Pravděpodobnou příčinou požáru je nedbalost. Škoda se odhaduje na půl druhého milionu korun. „Musíme to zvládnout a musí se jet dál. Takže jsme hned psali, že jarmek bude. A je! A já si myslím, že bude i další roky,“ hýřila optimismem ředitelka organizačního týmu jarmeku Hana Tarabusová. Na novou stodolu už navíc ekocentru přispěly desítky lidí přímo na jarmeku. Pomoc nabídlo Kosence i město, vznikají také finanční sbírky.

Slavnostní zakončení jarmeku je naplánováno na nedělní 15. hodinu. Vystoupí na něm rodák z Klobouků Eduard Tomaštík a hudební soubor Societas Incognitorum z Brna.