Slavkov zase ovládla krvavá bitva

Slavkov (u Brna) - Více než osm tisíc diváků sledovalo dnes odpoledne rekonstrukci historické bitvy u Slavkova. Neodradilo je ani nepříznivé počasí a chladno. Vojenské kluby letos divákům předvedly vrcholnou část střetnutí tří armád, kdy francouzské šiky císaře Napoleona na Prateckém kopci porazily rakouské a ruské vojenské brigády. Bojové scény u Slavkova připomněly 206. výročí bitvy.

Počet diváků přesáhl podle pořadatelů očekávání. „Sami jsme z toho byli zaskočeni. Mysleli jsme si, že počasí lidi odradí,“ uvedl pořadatel Miroslav Jandora. Ve srovnání s minulými roky je dnešní zájem diváků spíše průměrný. V roce 2005 při dvoustém výročí bitvy bylo u obce Tvarožné asi třicet tisíc lidí.

Celá akce má rozpočet na více než 2 miliony korun

Sychravý začátek zimy vojákům pravidelně komplikuje život, bojiště bylo letos namrzlé. „Terén ještě nebyl rozblácený jako v jiných letech, takže to bylo celkem v pořádku,“ uvedl Jandora. „Báli jsme se deště, ale nakonec nepršelo,“ doplnil jej Jakub Samek z pořádající Středoevropské napoleonské společnosti (CENS). Podle něj všichni vojáci vyvázli z válečné řeže bez zranění, stejně jako koně, kterých bylo na bojišti čtyřicet.

Ukázku bitvy dlouhou půldruhé hodiny předvedlo divákům 900 členů vojenských historických klubů. Organizátoři je vybírají z asi pěti tisíc zájemců. „Za každou novou jednotku se musí zaručit jiná - už zkušená,“ uvedl Jandora. Akce má letos rozpočet více než dva miliony korun. Organizátoři se každý rok snaží divákům představit jinou část bitvy, která se stala triumfem Napoleona a dostala jej do všech učebnic vojenství. Boj o Pratecký kopec byl stěžejním momentem takzvaného Napoleonova lvího skoku. Tímto manévrem se chtěl dostat do boku a týlu nepřátel.

  • Rekonstrukce bitvy u Slavkova 2010 zdroj: ČT Brno
  • Rekonstrukce bitvy u Slavkova 2010 zdroj: ČT Brno

V klíčovém okamžiku se francouzská divize Saint-hilaire utkala na Prateckém kopci s rakouskou brigádou generála Františka Jirčíka a ruského generála Kamenského. Obě byly rozdrceny. Tak se Francouzům podařilo rozdělit šik svých nepřátel na dvě části, oslabit je a přimět k ústupu. Diváci měli možnost na bojišti vidět i Napoleonova dvojníka, herce Marka Schneidera z USA. Ten císaře hraje ve filmech i při mnoha vzpomínkových akcích. „Všichni jsou tu velmi přátelští, účast zde vždy vítám, je to pro mě krásný zážitek. Špatnou zkušenost jsem v České republice nikdy nezažil,“ podotkl Schneider. Slavkovské slavnosti pokračují v neděli pietním aktem za všechny padlé u památníku Mohyla míru.

V bitvě u Slavkova porazil Napoleon v roce 1805 armády rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Vyžádala si životy dvaceti tisíc vojáků.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)