Obnova po povodni začíná v Raspenavě školkou

Raspenava – Loni v srpnu zaplavila Raspenavu voda. Nyní startuje první stavba, která je začátkem obnovy města, jde o novou školku. Ta původní pohromě neodolala a dlouho nebylo jasné, jestli radnice sežene peníze na novou. Nakonec pomůže stát.

Při loňské povodni proud budovu pobořil, voda zaplavila vnitřek do výšky dospělého člověka, zbylo jen pár hraček. Většinu vybavení škola musela vyhodit, budovu nezbylo než strhnout. „Byl tady statik a ten posoudil situaci tak, že už to nelze opravit,“ prohlásil loni v srpnu ředitel ZŠ a MŠ Raspenava Petr Chvojka.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

V budoucnosti by tu měla stát nová budova s hřištěm, zahradou a zázemím za 88 milionů korun, které dá z většiny stát, která se už staví. Nová školka roste na původním místě ale o dva metry výš a projektanti mysleli i na další opatření. „Počítá se s tím, že tu bude plochá střecha. Takže v případě rychlého nebezpečí je možné provádět evakuaci přes střechu,“ uvedl starosta Raspenavy Pavel Lžičař (nez.).

Mateřská škola se 75 dětmi našla azyl v kulturním domě. Prostory jsou nové, ale nestačí. „Těšíme se samozřejmě do nového, ale jsme rádi, že máme něco v místě bydliště. Maminky nemusejí dojíždět,“ poznamenala vedoucí MŠ Raspenava Vendula Davidová. V nové budově si školka oproti té původní, kterou poškodila povodeň, dokonce polepší. „Architektura je úplně jiná. Ty prostory budou světlé, zařízení by mělo být moderní. Po všech stránkách by to mělo být lepší prostředí,“ dodal Pavel Lžičař.

Školka by měla otevřít do roka. Obnova zničené Raspenavy, která zahrnuje hlavně nové silnice, lávky a mosty a přijde na 380 milionů korun, však potrvá ještě i několik let.