Jihočeské silnice zůstanou rozbité, zakázka na opravu je podezřelá

České Budějovice – Tendr Jihočeského kraje na modernizaci silnic druhých a třetích tříd prověřuje policie. Soutěž podle ní nebyla průhledná. Kraj tak zatím nemůže čerpat třičtvrtěmiliardovou dotaci. Pokusí se sice situaci zachránit a vypíše nový tendr, řidiči ale zatím musí počítat s tím, že se v dohledné době stav vozovek v jižních Čechách nezlepší.

S příspěvkem z Regionálního operačního programu chtěl Jihočeský kraj nechat opravit 222 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Výběr dodavatele však nechal na externí firmě, která podle protikorupční policie s veřejnou zakázkou švindlovala. „Software losovacích zařízení – čili notebooků – byl upraven tím způsobem, že šlo dopředu stanovit, kteří uchazeči budou vybráni,“ přiblížil policejní mluvčí Jaroslav Ibehej. Policisté vyšetřují v Česku na 40 podobných případů.

Ačkoli jihočeský hejtman Jiří Zimola zdůraznil, že se region ničím neprovinil a policejní vyšetřování se týká najaté firmy, pro kraj to znamená, že nemá dodavatele a navíc nemůže čerpat evropské peníze. „Byla pozastavena administrace – projekty se nekontrolují ani neproplácejí,“ shrnul mluvčí ROP Jihozápad Adam Kotalík.

Jihočeský kraj začal hledat cestu, jak zakázku s evropským příspěvkem přece jenom uskutečnit. Nejspíš to bude možné, úředníci si ale musí pospíšit. „Máme zájem zrušit výběrové řízení, nad kterým vládnou otazníky, a vypsat nové výběrové řízení,“ shrnul plánovaný postup hejtman Zimola.

Na zdržení doplatí především řidiči. Pokud dotace propadne, regionální silnice zůstanou děravé, pokud kraj úspěšně završí nový tendr, začnou opravy se zpožděním.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)