Za doprovodu kapely brzdili Třinečtí dopravu na silnici I/11

Třinec (Frýdecko-Místecko) – Několik desítek lidí začalo ve 13:30 na přechodu pro chodce před restaurací Zobawa v Třinci-Lyžbicích na Frýdecko-Místecku zpomalovat dopravu na hlavním silničním tahu z Ostravska na Slovensko. Po chvíli už počet účastníků dosahoval zhruba dvou stovek. Happening, který se snažil upozornit na nutnost modernizovat frekventovanou silnici I/11, nakonec trval hodinu a půl. Denně tudy projede na 27 tisíc aut, mezi nimi celá řada kamionů, často tu dochází k nehodám a zácpám. Většina řidičů protest schvalovala. Jako odškodnění za zdržení dostávali řidiči kromě letáků bagety a nealkoholické pivo.

Protest zahájilo několik desítek lidí ve 13:30 na přechodu pro chodce před restaurací Zobawa. Lidé vždy začali přecházet po přechodu, čímž auta zastavili. Mezitím další protestující stojícím řidičům rozdávali letáky a občerstvení. V první linii mezi nimi byla i třinecká starostka Věra Palkovská. Vyhrávala k tomu gorolská kapela Oldrzychowice, i když vzhledem ke značnému hluku dopravy ji už pár metrů od místa protestu nebylo příliš slyšet.

Generální ředitel Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Miroslav Fabian uvedl, že sdružení usiluje o to, aby se výstavba přeložky silnice urychlila. „Silnice I/11 má klíčový význam pro hospodářský rozvoj Moravskoslezského kraje. V současném stavu ale má naopak negativní vliv na rozvoj podnikání, bezpečnost i životní prostředí,“ uvedl Fabian. Mluvčí sdružení Karin Pelikánová připomněla, že v usnesení z roku 2006 se vláda zavázala, že výstavba přeložky silnice I/11 v úseku Třanovice - Bystřice začne v roce 2009 a bude ukončena v roce 2012.

Místní se bojí, že se stavba opět odloží. „Nechceme řidiče naštvat, ale žádáme o pomoc, aby se mohlo konečně začít stavět,“ uvedla třinecká starostka Věra Palkovská. Uvedla, že příprava nejkritičtějšího pětikilometrového úseku mezi Třincem-Oldřichovicemi a Bystřicí je téměř u konce.