Správa NP Šumava se zbavuje vimperského renesančního klenotu

Vimperk - Vimperský zámek bude mít nového majitele. Správa Národního parku (NP) Šumava, která renesanční památku od města koupila za 7 miliónů korun už v roce 1991 a do roku 1995 tam dokonce sídlila, ho nyní kvůli vysokým provozním nákladům nechce. Minulé vedení přitom nechalo vytvořit projekt za desítky milionů korun, aby bylo možné zámek s využitím dotací opravit a plně využívat.

„Náklady na jeho provoz jsou obrovské a myslíme, že správě Národního parku Šumava nepřísluší, aby opravovala kulturní památky. Od toho jsou tady jiné instituce,“ řekl pro ČT mluvčí správy Pavel Pechoušek.

Za pravdu dalo správě parku i ministerstvo životního prostředí, a povolilo zařadit zámek do nepotřebného majetku. A to i přesto, že na jeho celkovou rekonstrukci je vytvořen projekt, jehož součástí je i studie pro využití objektu na desítky let dopředu. „Nekoncepční krok to je, ale nikoli vinou stávající správy NP Šumava, nebo ministerstva životního prostředí. Dokumentace byla vytvořena za minulého vedení správy NP,“ řekla pro ČT mluvčí rezortu Michaela Jendeková.

Na projektu rekonstrukce zámku a jeho využití pracovalo předchozí vedení správy Národního parku čtyři roky a investovalo do něj přes čtyřicet miliónů korun. Podle slov bývalého ředitele NP Františka Krejčího šlo o projekt s významným regionálním přínosem pro Vimperk a celé okolí. „Předpokládali jsme stopadesátitisícovou návštěvnost,“ říká. Mluvčí Pechoušek naopak označil projekt od samého počátku za „příliš nabubřelý, megalomanský a nesmyslný.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Ředitel českobudějovických památkářů Petr Pavelec ale označuje projekt za výborný, obává se jen, jak s ním bude nyní naloženo. Správa NP už vimperský zámek nabídla ministerstvu kultury, které by o vlastním postupu mělo rozhodnout do půl roku.