Zdražování MHD: Ústí, Teplice, Kladno, Havířov, Nymburk i Kolín

Ústí nad Labem/Kladno – Měst, která se rozhodla zdražit v příštím roce jízdné v městské hromadné dopravě, stále přibývá. O zvýšení tarifů rozhodlo představenstvo dopravního podniku v Ústí nad Labem, zdraží i kladenská MHD a hlouběji do kapsy budou muset cestující sáhnout také v Havířově, Teplicích, Kladně, Nymburku nebo Kolíně. Na řadě dalších míst se lidé dozvěděli o zdražování už dříve – například v Plzni, Zlíně, Českých Budějovicích nebo v integrovaných dopravních systémech na jižní Moravě a v Olomouckém kraji. Už v létě zdražila MHD Praha, v prosinci se k témuž chystají České dráhy. Všechny společnosti nebo radnice, které o zdražení rozhodly, vysvětlily změnu plánovaným zvýšením DPH.

Cesta městskými autobusy a trolejbusy v Ústí nad Labem bude od 1. ledna o tři koruny dražší, cestující tak nově zaplatí za jednotlivou jízdenku 18 korun, její platnost se ale prodlouží na 75 minut. Výrazně potom zdraží předplatní jízdné, za měsíční kupon zaplatí v příštím roce zákazníci 535 korun místo stávajících 410.

Dopravní podnik chce kromě kompenzace zvýšení DPH z vyšších tarifů financovat obnovu vozového parku. Ta byla v minulých letech komplikovaná a pomalá, když firma loni přišla o dotaci na nákup nových trolejbusů. Teď by měla díky dražším jízdenkám získat dodatečných 16 milionů korun ročně. Podle radniční opozice ale není zdražování nutné. Podle komunistických zastupitelů by stačilo, kdyby dopravní podnik začal vážně vymáhat dluhy od přistižených černých pasažérů. Ty podle předsedkyně klubu KSČM Květoslavy Čelišové činí téměř 60 milionů korun.

Více za svezení městskými autobusy zaplatí cestující také v Teplicích. Základní jízdné se zvedne z 15 na 20 korun. Zdraží se i jízdné v předplacené elektronické peněžence, ale jen mírně, protože podnik chce zvýhodnit pravidelné cestující. Kladenská MHD potom bude v příštím roce o dvě koruny dražší než dnes, jízdenka tak vyjde na 16 korun. V Nymburku budou městské autobusy o korunu dražší, základní jízdné tak bude činit 10 korun. Pokud navrženou úpravu tarifu schválí rada, zvýší se jízdné také v kolínské MHD, kde nově lidé zaplatí 14 korun. V Havířově potom zdraží jízdenky o korunu z osmi na devět korun. 

Jenom málokde se mohou městští dopravci pochlubit tím, že v příštím roce budou prodávat jízdenky za stejnou cenu jako letos. Přesto taková jsou. Změnu neplánují například v Mostě a Litvínově, Mladé Boleslavi, Berouně nebo Benešově.