Kraje musí zaplatit za chybné čerpání peněz

Plzeňsko/Jižní Čechy – Pokutu celkem 245 milionů korun mají zaplatit Plzeňský a Jihočeský kraj za chyby v čerpání evropských peněz. Důvodem jsou nesrovnalosti v regionálním operačním programu Jihozápad. Kraje se musely dohodnout na splátkách, protože nemají peníze na sankce. S rozhodnutím se ale hejtmanství smířit nechtějí a hodlají se soudit.

V rámci druhé a třetí výzvy se realizovaly projekty za čtyři a půl miliardy. Z těch ministerstvo financí pokutu vyměřilo. Jihočeský kraj musí zaplatit 150 a Plzeňský 95 milionů korun. Předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana PK pro fondy EU Ivo Grüner (ČSSD) potvrdil, že Plzeňský kraj nemá v rozpočtu finanční prostředky na zaplacení sankce.

Mezi kritizovanými projekty je např. nový pavilon nemocnice Privamed, revitalizace náměstí v Konstantinových Lázních nebo výstavba aquaparku ve Kdyni. Jde o akce, na kterých měli osobní zájem členové bývalého vedení kraje. Ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Klára Böhmová informovala, že zhruba sedm projektů je stále pozastaveno.

Platit za chyby svých předchůdců se hejtmanům nechtělo a tvrdě proti tomu protestovali. Jenže pokud by sankce nezaplatili, obce by měly problém s dalšími dotacemi. „Mohl by být pozastaven proces certifikace, který přesouvá další finanční prostředky z EU,“ sdělila Klára Böhmová.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Peníze, které kraje na sankcích zaplatí, jdou na účet Regionální rady, trest ministerstva tak paradoxně spočívá v tom, že rada získá další peníze. Vedoucí ekonomického oddělení Krajského úřadu Plzeňského kraje Karel Hladký dodal, že poslední splátka by měla proběhnout v roce 2013. Hejtmanství sice začala splácet, se sankcemi se ale smířit odmítají a zvažují další právní kroky, třeba žalobu.

Mluvčí Úřadu Regionální rady Adam Kotalík doplnil, že výbor Regionální rady pověřil externího právního zástupce zpracováním analýzy. Jeho závěry vyhodnotí výbor v pondělí 5. prosince, kdy také rozhodne o dalších právních krocích.