Vlastníkovi Petrovy boudy v Krkonoších hrozí dvoumilionová pokuta

Špindlerův Mlýn – Radnice ve Vrchlabí zahájila s vlastníkem vyhořelé Petrovy boudy správní řízení, protože se o památku dostatečně nestaral. Nyní mu hrozí pokuta až do výše dvou milionů. Zbytky boudy z hřebene Krkonoš už mezitím téměř zmizely. Statik pak doporučil demolici poničených zdí.

Torzo slavné boudy nad Špindlerovým Mlýnem má teď před zimou a sněhem ochránit provizorní přístřešek. „V tuto chvíli je dokončeno vyklízení a sklepní prostory jsou zaplastovány,“ uvedl Karel Janda, zástupce vlastníka Petrovy boudy. „Mělo by to sloužit tomu, že přes zimu bude torzo chátrat co nejpomaleji. Na to by mělo navázat jednání o způsobu obnovy Petrovky,“ říká Jiří Balský, náměstek pro památkovou péči, NPÚ Josefov.

Většinu zdí, které zůstaly po požáru, statik doporučil strhnout. Z někdejší Petrovy boudy tak zbyly prakticky jen sklepy. Viníka požáru policisté nenašli a případ odložili. Památkáři z Vrchlabí si ale myslí, že odpovědnost za zničení Petrovy boudy má i její majitel. „V současné době jsme zahájili správní řízení ve věci porušení povinnosti vlastníka kulturní památky. Výsledkem může být pokuta až do výše dvou milionů korun,“ uvedl Pavel Řehák, tajemník městského úřadu ve Vrchlabí. Práce tu budou pokračovat zase na jaře. Další plány s Petrovou boudou jsou zatím nejasné.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)