Ostrava představuje svůj „zelený“ superpočítač

Ostrava – V polovině příštího roku spustí Vysoká škola Báňská – Technická univerzita Ostrava superpočítač. Dnes ho představí na konferenci IT4 Inovation. Podle rektora technické univerzity Ivo Vondráka se bude ostravský superpočítač od obdobných výpočetních center, které ve světě jsou, lišit například svojí spotřebou. Měl by být „zelený“ – co nejméně energeticky náročný.

Superpočítač VŠB-TUB navíc nemá podle rektora Vondráka sloužit pouze k vědeckým pokusům vnímaným širokou veřejností často jako docela abstraktní činnost. „Nebude sloužit pouze vědeckým pracovníkům, ale bude také sloužit lidem v tom smyslu, že se pokusíme využít jeho možností v modelování povodní, modelování znečištění, ale také třeba v problematice dopravy, která nás trápí stále více,“ shrnul rektor Ivo Vondrák.

Přímo Moravskoslezskému kraji může počítač alespoň trochu pomoci v boji s jeho prokletím – špatným vzduchem. „Superpočítač nezruší znečišťovatele, ale dokáže ukázat, jak se znečištění vyvíjí a můžeme včas vydávat varování pro různé oblasti. Také budeme schopni v brzké době posoudit, jak kdo ovzduší znečišťuje,“ zdůraznil rektor Vondrák. Pomáhat bude také třeba ve zdravotnictví – třeba v onkologii. Dokáže spočítat velikost měkkého nádoru tak, aby se mohlo ozařování soustředit pouze na něj a nenarušovalo sousední zdravé tkáně.

Vysoká škola báňská se po spuštění superpočítače zapojí do uskupení PRACE (Partnership for Advanced Comupting in Europe – Evropské sdružení pro pokročilou výpočetní techniku). To rozděluje mezi evropské superpočítače práci. „Superpočítačů je hodně, je potřeba propojit je a také racionálně vytížit,“ vysvětlil rektor. Počítač může v budoucnu pomáhat například při vývoji vesmírných lodí Arianne nebo letadel Airbus. VŠB ostatně už má uzavřeny první kontrakty.

Stavba superpočítače začala před půl rokem a zhruba půl roku ještě potrvá. „Teď probíhá výběrové řízení na dodávku takzvaného malého clusteru a ten by měl být uveden do provozu v polovině příštího roku,“ přiblížil Ivo Vondrák. Superpočítač je podle něj rozdělen do dvou částí – malého a velkého clusteru. Stát bude na ploše 500 metrů čtverečních, jeho výkonnost bude nesrovnatelná se kterýmkoli stolním počítačem – stejně produktivní by nebylo ani celé lidstvo, kdyby současně začalo počítat na kalkulačce.

Celý projekt vyjde na 1,83 miliardy korun, většinu peněz poskytne Evropská unie. „Nebude dražší, nesmí být dražší. Dokonce se budeme snažit, abychom ho dostali za nižší peníze, ale především se snažíme, aby byl takzvaně zelený – aby měl minimální provozní náklady,“ podotkl rektor.