Gorila Moja přistála ve Španělsku, čeká na ni nová rodina

Praha – Populární gorila Moja dnes těsně před 20:00 dorazila do nového domova. Krátce před 14:30 odletěla z ruzyňského letiště v Praze speciálem ČSA do Španělska. Dva týdny před sedmými narozeninami zamířila do parku Cabárceno, kde na ni čeká nová rodina. Transport dopadl dobře, informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Odjezd ze zoo byl ale komplikovaný. Moja byla odtržením od skupiny vystresovaná a sedativa na ni nepůsobila tak, jak ošetřovatelé předpokládali. Nemohla proto ani po několika injekcích usnout. Nakonec to ale vyšlo. Zoo se s populárním zvířetem loučí, protože samička už dospívá a hrozilo by, že by se s ní mohl začít pářit její otec Richard. Španělský park jí vybral evropský koordinátor chovu.

„Moju nám žádný další živočich nenahradí, ale takový už je život,“ doplnil Bobek. Let byl dlouhý 3,5 hodiny. Další dvě hodiny trvala jízda automobilem do parku a předchozí celní procedura na letišti. České aerolinie musely před přepravou přestavět přepravní prostor malého letounu ATR-42, který byl zvenčí ozdoben velkou nálepkou. Kvůli prominentnímu zvířeti byla vyndána řada sedadel. Moja tak letěla v bedně se svou fotografií ve stejném prostoru jako doprovod, který tvořili chovatelé, ošetřovatelé a novináři. Do letadla zoo naložila také proutěné koule, se kterými si Moja ráda hraje. Vezla je jako „dárek“ nové skupině. Převoz zčásti hradí hlavní město, zčásti zoologická zahrada.

Moja cestuje v bedně se svou fotografií a nápisem „Adiós, Moja“

Před nakládáním do letadla se uskutečnila tisková konference. Na ní ředitel zoo Miroslav Bobek prozradil, že s transportem se spěchalo mimo jiné i proto, že ve španělském parku je jedna ze dvou samic březí a Moja by se tak do skupiny měla zařadit co nejrychleji. Přesun by se jinak mohl uskutečnit až za řadu měsíců, možná až za rok.

Primátor Bohuslav Svoboda se s gorilou na letišti rozloučil slovy, že Moja se stala miláčkem obyvatel hlavního města a symbolem Prahy. Město se s ní ale musí rozloučit, aby jí dopřálo rozmnožit druh, který patří mezi ohrožené. „Že musí, tomu já jako gynekolog a porodník skutečně rozumím, přeji jí to, aby mohla přestat brát antikoncepci a věnovat se tomu, že gorily budou na tomto světě přibývat,“ uvedl. Před letadlem pózoval s kapesníčkem s vyšitým obrázkem gorily. Jde o jeden z doprovodných suvenýrů.

Moja v letadle
Zdroj: Zoo Praha/Miroslav Bobek

V prvních dnech s Mojou zůstanou dva lidé, na které je zvyklá. Ze začátku ji ale čeká i samotka. V následujících dnech se bude moct miláček Pražanů s novou rodinou jen okukovat. Proces seznamování bude postupný, nejprve se Moja setká s jednou ze dvou místních samic. Podle veterinářů se do tlupy úplně zařadí nejpozději za tři roky, až tehdy také zapomene na svůj život v pražské zoo. Ve Španělsku na Moju čeká i nový partner, 25letý samec Niky, který pochází z volné přírody. „Je mimořádně geneticky cenný a Moja má šanci zplodit potomstvo s velkou perspektivou,“ líčí budoucnost ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek se domnívá, že pro gorilí tlupu nebude odloučení od prvního v Praze narozeného gorilího mláděte vůbec snadné. Nicméně její odchod je zcela přirozený. I v přírodě by si totiž samička tohoto věku začala hledat novou skupinu.

Park Cabárceno leží na severu Španělska a vznikl asi před 20 lety. Podle chovatelů je park velmi příhodný díky klimatickým podmínkám i velikosti výběhu. V parku s Mojou zůstane český chovatel a ještě jeden další pracovník pražské zoo, který bude deset dní ze Španělska posílat do Prahy zprávy.