Rašínova vysoká škola v Brně řeší, kam se studenty

Brno – Sedm desítek magisterských studentů Rašínovy vysoké školy v Brně má od příštího semestru přestoupit na Masarykovu univerzitu (MU), tak to alespoň vedení této soukromé školy oznámilo studentům. Rašínova škola v lednu přišla o akreditaci pro magisterský program a do konce listopadu musí svým studentům zajistit náhradní výuku. Masarykova univerzita ale o žádném přestupu zatím neví.

Podle rozhodnutí ministerstva školství musí Rašínova vysoká škola své studenty do 30. listopadu převést na jinou instituci. Zároveň nesmí přijímat nové studenty do bakalářských programů, současní bakaláři ale mohou bez obav dostudovat. Tvrdá opatření akreditační komise nejvíce dopadla na stávající studenty magisterského programu. Zatímco jejich starší kolegové mohli v květnu složit státnice ještě na své alma mater, osud současných magistrů je nejistý.

Rašínova vysoká škola se na poslední chvíli rozhodla přistoupit na několik měsíců starý návrh ministerstva školství a studenty chce přepsat na Ekonomicko-správní fakultu MU. Vedení univerzity ale o žádném přestupu neví. „V tuto chvíli s námi o takovémto přestupu nikdo nejednal. Pravděpodobně by se jednalo o Ekonomicko-správní fakultu naší univerzity, nicméně žádná oficiální jednání v této věci zatím neproběhla,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Rašínova vysoká škola s univerzitou skutečně nejednala. Čeká totiž, že administrativní záležitosti přestupu vyřídí ministerstvo.

Studenti z Rašínovy vysoké školy se ocitli v nezáviděníhodné pozici. Pokud totiž nebudou do 1. prosince oficiálně zapsáni na jiné vysoké škole, přijdou o svá studentská práva a výhody. Studentům tak reálně hrozí, že ztratí studentskou slevu na dani nebo si budou muset sami hradit sociální a zdravotní pojištění.