Na Karlovarsku chtějí zavést etický kodex pro politiky

Karlovy Vary – Radní v Karlových Varech chtějí zavést etický kodex pro úředníky a zastupitele. Jejich záměr ale způsobil rozpaky. Přestože městem v minulém volebním období otřásaly skandály, politici jsou k přijetí kodexu přeci jen skeptičtí. Hlavní body etického kodexu zahrnují povinnost městských zastupitelů podávat majetková přiznání, i když nejsou v radě města. Navíc při všech rozhodováních, ze kterých by politici nebo jejich příbuzní mohli profitovat, se musí včas ohlásit střet zájmu.

K etickému kodexu by se podle vedení města měli politici přihlásit, přestože je zákon nenařizuje. „Když se bude z hlediska změny územního plánu jednat o část, kde zasahuje jeho majetek. V takovém případě by se měl zastupitel takového hlasování zdržet,“ vysvětlil člen komise pro transparentní samosprávu Stanislav Vondráček.

Bývalé vedení města si vysloužilo kritiku za sporná rozhodnutí a za liknavost při rozhodování v kauze vedoucí stavebního úřadu. Ta po rozhodnutí zastupitelstva zbohatla na prodeji svých pozemků. Pokutu pak muselo město zaplatit za netransparentní přípravu výběrového řízení na miliardovou zakázku. Politici by se měli ke kodexu přihlásit dobrovolně. Úředníkům nová pravidla nařídí tajemník, výpovědi za jejich porušení ale rozdávat nebude.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Důsledky, které mají mít nějaký výsledek například v rozvázání pracovního poměru, se vždycky posuzují přesně podle litery zákona,“ podotkl tajemník Magistrátu města Karlovy Vary Jakub Kaválek. Politici nejsou v názoru na kodex jednotní. „Tohle je křečovité divadlo vedení města,“ vyjádřil se opoziční zastupitel Martin Zeman. O podrobnostech etického kodexu budou karlovarští zastupitelé jednat zřejmě už 13. prosince.