V Česku se rozbíhá lyžařská sezona, v sobotu pojede Svatý Petr

Špindlerův Mlýn – Počasí dnešních dnů už naplno ovládla zima, a tak se rozjíždí i práce vlekařů a horských náčelníků. Ve Špindlerově Mlýně se dokonce začaly zasněžovat sjezdové tratě. Děla na výrobu technického sněhu se spustily třeba ve Svatém Petru. Podle náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše vytváří současné počasí dobré podmínky pro umělé zasněžování. Od soboty by tak právě ve Svatém Petru měl být zahájen provoz vleků na takzvaném dolním hanku černé sjezdovky ve Svatém Petru.

„Jsou totiž teploty pod nulou a je velice nízká vlhkost vzduchu. V tom se dobře zasněžuje,“ vysvětlil Klepš. Loňská sezona začala v Krkonoších 27. listopadu, kdy se rozjely části sjezdových tratí na Černé hoře v Jánských Lázních a vlek na Horních Mísečkách. Podle náčelníka horské služby je třeba dbýt na sjezdovkách zvýšené opatrnosti. „Na sjezdovkách se pohybuje poměrně velké množství lidí, to předpokládá vzájemnou ohleduplnost. Každý by měl být zodpovědný za své chování na sjezdovce,“ dodal.

Na Vysočině už se také zasněžuje

I u některých sjezdovek na Vysočině začaly tento týden vyrůstat první haldy technického sněhu. Termín zahájení lyžařské sezony si ale správci areálů kvůli ohlášenému teplejšímu počasí netroufnou odhadnout. „Kdyby začalo mrznout, na Šacberku u Jihlavy by se dala úprava svahu pro lyžaře stihnout za den nebo dva,“ potvrdil správce Pavel Havlíček.

Na některých místech se sněžná děla zatím nerozjela. „Máme to nachystané, ale ještě nevěříme, že to vydrží. Příští týden hlásí teploty až deset stupňů,“ zdůvodnil vyčkávání Ivo Doležal ze sjezdovky v Dalečíně na Žďársku. Správci chtějí mít sjezdovky v plném provozu hlavně koncem roku, kdy bývá o lyžování na Vysočině největší zájem. V polovině týdne začali naplno s výrobou sněhu v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. Ve čtvrtek bylo spuštěno pět sněžných děl u sjezdovky na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě se sníh vyrábí čtyři dny. „Podmínky jsou na hraně, je vysoká vlhkost,“ zhodnotil správce Karel Klapač.

Slovensko rovněž rozbíhá lyžařskou sezonu. Jako první ohlásil otevření sjezdovek areál Roháče v Západních Tatrách, o víkendu se přidají středoslovenské Donovaly. Střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách, která obvykle spouštějí vleky a lanovky mezi prvními, tak plánují učinit nejdříve příští týden. V Česku si nedočkaví lyžaři mohli prověřit své lyžařské umění už o minulém víkendu v Jeseníkách, kdy se rozjel první vlek v Branné na Šumpersku.