Želechovičtí se odtrhnou od Zlína, rozhodli si to v referendu

Zlín - Obyvatelé příměstské části Zlína Želechovice nad Dřevnicí včera ve všelidovém hlasování rozhodli, že se jejich obec stane samostatnou vesnicí. Referenda se zúčastnilo přes 83 procent oprávněných voličů, 77,5 procenta z celkového počtu se jich vyslovilo pro odtržení od Zlína. Želechovičtí si přáli odtržení od Zlína hlavně z toho důvodu, že je město podle nich zanedbávalo a do této okrajové části málo investovalo.

Volební účast předčila očekávání organizátorů místního referenda. Referenda se zúčastnilo 1353 lidí z 1624 oprávněných voličů. Pro odtržení bylo 1259 obyvatel. Aby se obec osamostatnila, musela se proto v referendu vyslovit nadpoloviční většina oprávněných voličů, tj. přes osm set lidí. Celkem v obci žije 1950 lidí.

Nyní ministerstvo vnitra přidělí obci správce, poté proběhnou volby do zastupitelstva. Od 1. ledna 2009 pak vznikne nová samostatná obec Želechovice na Dřevnicí.

V současné době má Zlín 17 městských částí a více než 79.000 obyvatel. Už v minulosti se ale odtrhly některé jeho oblasti, například v roce 1954 to byly Otrokovice, po pádu totality se od tehdejšího Gottwaldova oddělily obce Lhota u Malenovic, Lípa a Tečovice, v roce 1991 Karlovice, o dva roky později Březnice a v roce 2001 Ostrata.