Mladá Boleslav a Litvínov zakazují hrací automaty

Mladá Boleslav, Litínov - Do boje s hazardem se pustila další dvě města. Litvínovské zastupitelstvo dnes schválilo vyhlášku, kterou od nového roku zakazuje veškeré výherní automaty na území města. Do roku 2014 zde zůstanou pouze videoloterijní terminály. Návrh podobné vyhlášky schválili i v Mladé Boleslavi. Pokud projde kontrolou na ministerstvu vnitra, budou ji zastupitelé schvalovat 22. prosince.

Novou vyhláškou přijde Litvínov o miliony do rozpočtu, letos za provozování automatů vybral do listopadu 4,3 milionu korun. Zastupitelům SNK ED a ČSSD se vyhláška nelíbí, raději by automaty jen omezili. Jejich spojenci v opozici, zastupitelé ODS se z dnešního zasedání všichni omluvili. Nejhlasitější odpůrkyní návrhu rady města byla zastupitelka Květuše Hellmichová (SNK ED). Nelíbí se jí, že město vyhlášku vypracovalo po podle ní „pouhých“ dvou zasedáních komise bez předchozího projednání se zástupci provozovatelů heren. „Z mé zkušenosti zákazy nikdy nefungují. Musíme nastavit postupný proces. Lidi nepřestanou hrát, jen se přesunou mimo město,“ řekla s tím, že hrozí vznik ilegálních heren, které město nebude moci kontrolovat.

Litvínov už v roce 2010 schválil vyhlášku, kterou omezil dobu provozu výherních zařízení na 10.00 až 22.00, připomněl starosta Milan Šťovíček (VV). Města často upravují vyhláškou vzdálenost heren od škol. Jedním ze tří připravených návrhů komise bylo i vykázání heren jen do určitých ulic. „Musíme měřit všem provozovatelům heren stejně. Nelze říct, že v této budově být herna může a za rohem ne,“ řekl radní Vlastimil Doležal (VV).

Vyhláška nabývá účinnosti dnem vyvěšení na úřední desce města. Do roku 2014 ve městě zůstanou jen povolené videoloterijní terminály, jejichž provoz schvaluje ministerstvo financí. Ve městě je jich 256. Klasických hracích automatů, které povoluje město, je 47 a všem končí povolení s koncem letošního roku. Částka, kterou město za provoz automatů získávalo, se postupně snižovala od roku 2007, kdy zisk dosahoval přes 12 milionů korun. Letos město dostalo do listopadu zhruba 1,9 milionu za klasické hrací automaty a přibližně 3,4 milionu Kč jako místní poplatek z provozování videoloterijních terminálů.

Také Mladá Boleslav chce zatočit s hazardem. Podle dnes schváleného záměru by od roku 2015 neměly být ve městě žádné výherní hrací automaty ani videoterminály. Řekl to primátor Raduan Nwelati (ODS). Se zákazem hazardu souhlasí koalice i opozice. Návrh nyní zhodnotí ministerstvo vnitra, zda je opravdu bezchybný a odpovídá všem náležitostem. „Zároveň ji vyvěsíme na 15 dní na úřední desku, aby se k ní měli šanci vyjádřit i obyvatelé města,“ dodal Nwelati. Vyhláška by měla začít platit od 1. ledna příštího roku.

Hrací automaty
Zdroj: ČT24

Podle údajů ministerstva financí je na území města 429 výherních loterijních terminálů a 216 výherních hracích automatů. Nová vyhláška zamezuje jakékoli připojení nového přístroje od 1. ledna 2012 a zároveň dává jasné termíny, do kdy musí provozovatelé aktuálně povolených přístrojů ukončit jejich provoz. V minulosti povolené automaty budou muset skončit nejdéle do konce roku 2013, výherní loterijní terminály pak do konce roku 2014.

Automaty tak po přijetí vyhlášky neskončí bezprostředně, sociální demokraté ale prosazují, že od Nového roku budou provozovány jen několik hodin denně
od 16.00 do 22.00. „Přáli bychom si okamžité konec automatů a myslíme si, že zákony to dovolují. Nicméně chceme předejít případným soudům,“ řekl zastupitel Robin Povšík (ČSSD). Navrhovaná doba omezení má zejména zamezit tomu, aby byl hazard přístupný mládeži ve večerních hodinách.

Zastupitelstvo města Mladá Boleslav se návrhy klubu ČSSD na absolutní zákaz provozování herních automatů a videoterminálů na území obce zabývalo již několikrát. Nikdy nebyl přijat, údajně kvůli právním chybám. „Nový návrh nyní vychází z mírnější právní normy. Podstata spočívá v postupném útlumu provozování jednotlivých druhů herních zařízení, a to až do roku 2014,“ doplnil Povšík.

Na severu Čech zakázal v říjnu výherní automaty na svém území čtyřtisícový Jiříkov ve Šluknovském výběžku. Litvínov s 27 000 obyvateli je šestým největším městem v kraji a největším, které úplně zakázalo hazard na svém území. Ve středních Čechách vyhlášku týkající se automatů schválili například v Kladně, platit začne v Mělníku. Provoz heren chtějí omezit také v Kutné Hoře nebo Čáslavi. Naopak v Berouně nebo Brandýse nad Labem zatím počet heren regulovat nechtějí. V Kolíně schválili vyhlášku, která výherní automaty vytlačuje z centra Kolína.