Terezín přivítal výstavu o nacistickém teroru růžových trojúhelníků

Terezín – Pronásledování a utlačování lidí kvůli jejich odlišné sexuální orientaci popisuje výstava, která byla zahájena v památníku v Terezíně. Projekt Berlín-Jogjakarta: Od Hitlerova mučení homosexuálů k lidským právům v současnosti připomíná, že také oni byli společně s Židy, Romy nebo mentálně postiženými oběťmi nacistického pronásledování. Výstava byla také součástí filmového festivalu o homosexuálech Mezipatra. Je vůbec první svého druhu u nás – vznikla v Polsku a procestovala zatím sedm evropských zemí.

Byli oběťmi Hitlera, ale málokdo o nich ví. „Chceme, aby lidé věděli, že homosexuálové byli vězněni, pronásledováni a zabíjeni, a to z jediného důvodu – pro svou sexuální orientaci,“ uvedla kurátorka výstavy Kataryne Renin.

Cílem projektu Berlín-Jogjakarta je přiblížit pronásledování homosexuálů v době nacistické okupace Evropy. Část Jogjakarta, nazvaná podle města v Indonésii, představuje problémy současnosti, část Berlín historický aspekt. Právě v německém hlavním městě se později zrodilo hnutí za zrovnoprávnění homosexuálů.

Stigma růžového trojúhelníku

Nejmasivnější pronásledování homosexuálů v historii začalo v Německu ve třicátých letech. Nejprve se museli povinně registrovat, sledovaly je speciální úřady. Později byli prohlášeni za veřejného nepřítele, kastrováni a zabíjeni. „Výstava ukazuje to, kam to může dojít, když za lidská práva nebojujeme,“ poukazuje na význam projektu manažerka národního programu HIV- AIDS a bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

Homosexuálové umírali i přímo za zdmi terezínské pevnosti. Na vězeňských mundúrech museli nosit speciální značku – růžový trojúhelník. „Všichni vědí, že byli vězněni Židé i příslušníci odbojových organizací. O příslušnících homosexuální menšiny se to v českém povědomí asi moc neví,“ uvedl mluvčí terezínského památníku Tomáš Rieger.

Výstava se neohlíží jen do minulosti. Upozorňuje, že problematika homosexuálů v některých zemích je ožehavá ještě dnes. „Minulý víkend jsme uspořádali výstavu ve varšavské škole, ale museli jsme ji odstěhovat, protože ji tam nestrpěli,“ poukázala na odmítavé postoje Poláků kurátorka. Výstava bude v terezínském památníku k vidění do konce ledna, poté se přesune do Prahy.