Odvolaný ředitel letiště v Hradci má dostat půlmilionové odstupné

Hradec Králové – Půl milionu korun odstupného dostane odvolaný ředitel letiště v Hradci Králové Roman Zindulka, přestože mu radnice vyčítá mnohá pochybení v hospodaření. Představenstvo letiště nechce riskovat soudní spor, proto peníze vyplatí. Hradecké letiště radnice dotuje v průměru 12 miliony korun ročně.

Rozhodnutí představenstva vyplatit řediteli Zindulkovi devět měsíčních platů, celkově půl milionu korun, se nelíbí hradeckým zastupitelům. „Páni představitelé Leteckých služeb si udělali dojnou krávu z rozpočtu města Hradce Králové a je to výsměch daňovým poplatníkům,“ řekla zastupitelka Lenka Fialová. Že vyrovnání neodpovídá výsledkům práce, které Zindulka ve své funkci předvedl, si myslí i primátor města Zdeněk Fink.

Ostatně kvůli špatnému hospodaření byl Zindulka odvolán. Audit odhalil, že jako ředitel městské firmy nakupoval bundy předražené až o čtvrtinu a čepice až dvojnásobně od firmy bývalé manželky, kterou protežoval. Letiště nevybíralo dodavatele v řádných tendrech, některé manipulovalo. Ředitel dovolil, aby manažeři a zaměstnanci tankovali naftu, ale platili až po roce. Ve firmě byl černý fond. Přesto dalo představenstvo řediteli půl milionu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Přistoupili jsme na to proto, abychom předešli rizikům z prohry soudního sporu s panem Zindulkou. Spor by se mohl táhnout až dva roky a my bychom pak byli v situaci, kdy bychom mu museli vyplatit mzdu za dva roky,“ brání se předseda představenstva Leteckých služeb Jiří Jiroušek. Zindulka byl propuštěn na hodinu začátkem října, odstupné pět platů odmítl. Najal si pražské advokáty a požadoval platů devět. Hospodaření na letišti teď bude vyšetřovat policie, opoziční zastupitelé Hradce podali trestní oznámení.