Do nových voleb ve Hřensku jdou čtyři subjekty a starosta

Hřensko - Do opakovaných voleb ve Hřensku na Děčínsku podala kandidátky tři sdružení a jedna politická strana. Řekla to dnes mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá. V opakovaných komunálních volbách kandiduje i starosta Josef Černý, vést obec už ale po lednových volbách nechce. Krajský soud v říjnu rozhodl, že výsledky loňských říjnových voleb jsou neplatné kvůli stěhování voličů do obce před volbami.

„Kandidují tři sdružení a jedna politická stana, jaká to jsou, ale říct nemůžeme. Všechny kandidátky mají sedm nebo osm jmen,“ řekla po ukončení podávání kandidátek v 16:00 Lakomá. Loni v říjnu kandidovaly dvě politické stany - Strana práv občanů - Zemanovci a ODS a dvě sdružení - Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná a Strana za trvalou prosperitu obce a soutěsek současného starosty Josefa Černého. Ten kandidovat bude, přestože ještě v době říjnového soudu rozhodnutý nebyl. „Kandidátku spíš doplňuji, ambice vést Hřensko již nemám,“ řekl šestašedesátiletý Černý s tím, že důvodem je jeho věk a psychická únava.

Než krajský soud rozhodl, zda říjnové volby ve Hřensku platí, bylo rozhodování obce paralyzované. Jak později ukázal verdikt soudu, veškerá rozhodnutí zvoleného zastupitelstva za celý rok byla neplatná. Platí pouze rozhodnutí starosty, protože obec vedl i před říjnovými volbami. Volby se budou opakovat 30. ledna 2012 kvůli hromadnému přihlašování voličů do obce těsně před loňským hlasováním. Soud jejich počet vyčíslil na 32, což činilo 17 procent všech voličů; to už znamenalo výrazné ovlivnění výsledků. Případ před tím vrátil krajskému soudu Ústavní soud.