Lázně Kyselka zůstanou kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo

Praha - Ministerstvo kultury ponechalo areálu bývalých Lázní Kyselka u Karlových Varů statut kulturní památky. Proti tomuto rozhodnutí není odvolání. Na svém webu to uvedlo ministerstvo kultury. Ministr Jiří Besser (TOP 09) zamítl zářijový rozklad a potvrdil předchozí rozhodnutí ministerstva kultury ze srpna. Statut národní památky tak dostalo asi 20 chátrajících budov.

Ministr kultury vzal zejména v úvahu, že jednotlivé objekty jsou historicky a urbanisticky cennou součástí unikátního areálu. „Jednotlivé objekty souboru se vlivem dlouhodobé absence údržby nacházejí v havarijním stavu, nicméně jejich obnova je i z hlediska památkové péče nadále uskutečnitelná a žádoucí,“ stojí na webu ministerstva.   

Některé budovy v areálu lázní patří společnosti Karlovarské minerální vody a. s. (KMV). Dalším vlastníkem je firma C.T.S. - Duo. Předseda představenstva C.T.C. Duo Petr Dostál uvedl, že nějakou informaci od ministerstva kultury dostala firma do datové schránky, ale ještě tuto zprávu neviděl, a tak nemůže komentovat, čeho přesně se rozhodnutí týká. 

Ze zhruba dvou desítek památkově chráněných objektů v bývalých lázních Kyselka chtějí současní vlastníci zachránit čtyři až pět budov. Projekt je nyní připraven v podobě koncepční studie, která počítá s novým využitím u každé z obnovených historických budov. Jestli ho může současné rozhodnutí ministerstva ovlivnit, nechtěl nikdo z vlastníků komentovat. 

Dominantním objektem areálu lázní je pavilon Ottova pramene, postavený podle projektu vídeňského architekta K. Häybecka. Další hodnotnou stavbou je Mattoniho vila, postavená v letech 1885 až 1886 na místě staršího panského sídla. Lázně doplatily na důsledky privatizace v 90. letech. Několikrát měnily vlastníka a budovy nebyly prakticky udržovány. Stav objektů je nyní mimořádně špatný.