Bor u Skutče dál hyzdí ohořelé pneumatiky, likvidace v nedohlednu

Bor u Skutče - Nebezpečná skládka ohořelých pneumatik v Boru u Skutče je stále netknutá. Hořet tam začalo v červnu a nic se od té doby prakticky nezměnilo, místní na likvidaci čekají marně. Potřebných pět milionů totiž nemá obec, kraj ani majitel skládky. Jeho firma je dokonce v konkurzu.

Ohořelá skládka se od června, kdy kvůli nepozornosti sousedících zaměstnanců vzplála halda starých pneumatik, stala místním strašákem. Zápach spálené gumy ovšem z Boru zřejmě jen tak nezmizí. Majitel a provozovatel skládky nemá na likvidaci peníze. „Já miliony po kapsách nenosím,“ tvrdí Radek Chadima.

Nejprve slíbil, že nebezpečný odpad zlikviduje v srpnu, potom termín posunul na září. "Majitel skládky vždy slibuje termín a měsíc, ten uteče a zatím další informace nemáme, stěžuje si starosta obce Vlaďko Beneš. Naposledy se Chadima zavázal, že skládka zmizí nejpozději v dubnu příštího roku.

Požár skládky pneumatik
Zdroj: ČT24

Přesvědčit majitele k tomu, aby se smrdutého odpadu zbavil, se ale zatím nikomu nepodařilo. Samotná obec s rozpočtem 1,5 milionu korun to udělat nemůže, krajský úřad zase platit likvidaci za soukromý subjekt odmítá. Chadimova firma je totiž v likvidaci a peníze by z něj jenom těžko dostával zpátky. „Není možné, aby samosprávy – obce, kraj - nebo snad stát, přebíraly zodpovědnost za viníky,“ dodal hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Likvidaci skládky už nařídila inspekce životního prostředí a majiteli také vyměřila pokutu 150 tisíc korun. Ten se ale odvolal, a tak bude případ řešit ministerstvo životního prostředí. Odstranění skládky je ale přesto v nedohlednu. Stále navíc existuje hrozba, že se zbytky ohořelých pneumatik opět ocitnou v plamenech. Dokud tam bude ta skládka, tak klid u obyvatel nebude, myslí si starosta Boru.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)