Závistivá důchodkyně vraždila skleněnou vázou

Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) – V brněnské vazební věznici čeká na soud devětašedesátiletá žena z Berouna, kterou policie viní z toho, že v srpnu zavraždila v pečovatelském domě v Ledči nad Sázavou 76letou důchodkyni. V říjnu se pak v Tmani na Berounsku pokusila o další vraždu.

Kriminalisté začali ledečskou vraždu šetřit se zpožděním. Zmátlo je ohledání lékaře záchranky, podle kterého zavražděná žena upadla a bouchla se do hlavy. Vraždu potvrdila až soudní pitva. Vyšetřovatel Michal Laška dodal, že vražednou zbraní byla skleněná váza.

Podle policie stojí za trestným činem závist vraždící ženy. „Poškozená měla dobré vztahy se svou rodinou a se svými vlastními dětmi, a to ji (pachatelku) rozčílilo natolik, že ji pak usmrtila,“ informoval Laška. Podle obyvatelů ledečského pečovatelského domu byly obě ženy bývalými kolegyněmi.

O druhou vraždu se tatáž pachatelka pokusila v říjnu v domě s pečovatelskou službou v Tmani na Berounsku. Napadená důchodkyně si zachránila život tím, že křičela o pomoc. Motiv pokusu o vraždu není v tomto případě znám. „Mohlo se jednat o nějaký osobní spor, nebo konflikt po předchozí rozepři,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality z vysočinské policie Pavel Kubiš.

Vraždící důchodci nejsou na Vysočině výjimkou. Vloni poslal soud na 18 let za mříže bezdomovce Pavola Turtáka, který ubodal muže z ostrahy v třebíčském supermarketu. Letos pak soud vyměřil výjimečný trest 20 let vězení Karlu Janouškovi za to, že v Pacově pobodal svého bratrance a následně ho hodil do studny, kde muž zemřel.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)