Stavba nové radnice Prahy 8 kvůli neproplaceným fakturám stojí

Praha - Stavba komplexu Nová Palmovka, kam se má přesunout radnice Prahy 8, se tento měsíc zastavila. Kromě úřadu městské části tam budou i obchody, kanceláře a restaurace. Investor, kterým je městská firma, přestal proplácet faktury a nařídil audit.

Už za rok by se tam měli přestěhovat úřednici Prahy 8 - momentálně je ale hrubá stavba opuštěná a kolem stojí jen provizorní plot. Centrum Palmovka, městskou částí vlastněná společnost, přestala stavební firmě Metrostav za práci platit.  

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka je dlužná částka 200 milionů korun, což s DPH dělá zhruba 240 milionů korun. „Práce neprobíhají a jednání pokračují. Probíhá smírčí řízení,“ uvedl František Polák.  

Novému vedení investorské společnosti se nelíbí smlouvy, které bývalé vedení s Metrostavem uzavřelo. Nařídilo proto audit. „První věc je platnost smlouvy jako takové, nejasnost o smluvních partnerech, nejasnost ohledně vlastnictví budov a nejasnosti ohledně možných trestných činů,“ uvedl František Králík, mluvčí Centra Palmovka. Dodal, že míru možného předražení určí znalecký posudek, který se v současné době zpracovává.

Zdržování celé výstavby a neproplacené faktury se ale nelíbí opozici, která chce na vedení radnice podat trestní oznámení. „Zdá se, že místo toho, aby občané Prahy 8 měli možnost vyřizovat si veškeré úřední záležitosti na jednom místě, bude oblast Palmovky po dlouhé měsíce, ne-li roky, hyzdit budova rozestavěné radnice, což městskou část bude samozřejmě stát nemalé peněžní částky,“ uvedla Petra Hainzová, předsedkyně klubu zastupitelů TOP 09 z Prahy 8. Konkrétně podle ní bude radnice platit za konzervaci budovy, zabezpečení staveniště a právní služby, které městská část vynaloží na spor se zhotovitelem. „Chtěli bychom dosáhnout toho, aby radnice byla řádně dostavěna,“ uzavřela Petra Hainzová.

image_660827
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Mluvčí Prahy 8 Anna Patočková k problému uvedla jen to, že vedení radnice nemá informace ani neobdrželo trestní oznámení, a proto se k němu nemůže vyjádřit.

Vedení Prahy 8 komplex Nová Palmovka schválilo v roce 2010. Argumentovalo tím, že jednotlivá pracoviště úřadu městské části sídlí na různých místech. Podle bývalého starosty Prahy 8 Jiřího Janků (ODS) je navíc provoz současné hlavní budovy radnice Prahy 8 neekonomický. Budovu Nové Palmovky navrhl architekt Josef Pleskot. Jen radnice Prahy 8 tam má mít k dispozici 19 000 m2 plochy. Stavba bude stát více než miliardu korun.

Část veřejnosti ale projekt nové radnice dlouhodobě kritizuje. Věra Chmeláková ze Sdružení 8jinak! konstatovala, že smlouva na stavbu Nové Palmovky byla převedena pod městskou akciovou společnost Centrum Palmovka, a. s. „Ta odmítla informovat o způsobu hospodaření, o tom, jak je projekt realizován, takže jsme museli podat správní žalobu pro porušení zákona o svobodném přístupu k informacím,“ uvedla Věra Chmeláková.

Stavební firma se chce s investorem dohodnout co nejdřív a komplex do příštího května dokončit. František Polák z Metrostavu uvedl, že jejich společnost má smlouvy o smlouvách budoucích asi s 95 % budoucích uživatelů. „Nikdo ještě neodstoupil od smlouvy, ale velice nervózně se ptají, jak je to s termínem,“ uzavřel František Polák.

Stavba nové radnice Prahy 8 se zastavila (zdroj: ČT24)