Nejlepší je mléko od mámy. Dostávají ho i nedonošené děti na JIP

Brno - Mateřské mléko i pro nedonošené děti. Pravidlo, kterým se řídí ve Fakultní nemocnici Brno. Mléko od vlastní matky tam dostává téměř každé novorozeně, včetně těch, která končí po předčasném porodu v péči personálu jednotky intenzivní péče. Jinde předčasně narozené děti krmí hlavně náhražkami. Díky mateřskému mléku se přitom dítě mnohem lépe vyvíjí. A náhrada za kojení pomáhá i matkám.

„Snažíme se, aby u nás narozené děti, i ty nezralé, byly živeny především tepelně nezpracovaným mateřským mlékem. Aby dostaly látky, které v žádném jiném přípravku nejsou,“ vysvětlila vrchní sestra Neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Brno Pavla Krčmová. I předčasně narozené děti v inkubátoru tak získávají důležité živiny přímo z mléka vlastní matky. „Pokud je to sice ženské mléko, ale ne od jejich maminky, tak jej musíme tepelně zpracovat. A řada důležitých látek se tím zničí,“ dodala Krčmová. Mléko se po pasterizaci stává pouhou výživou. „Tekutina přijde o enzymy, které jsou pozitivní pro imunitu, trávicí trakt, mozek a vývoj všech orgánů,“ upřesnila sestra.

V brněnské nemocnici tak rodičky, které mohou předčasně porodit, personál nabádá k tomu, aby si odsály mléko takzvaně na horší časy. „Pokud hrozí předčasný porod, tak je maminka vedena k tomu, aby si mléko odsála a schovala si je pro případ předčasného porodu. Pokud se pak dítě narodí do 24 hodin, tak jej můžeme použít,“ pokračovala Krčmová.

O mateřském mléce hovoří vrchní sestra Pavla Krčmová (zdroj: ČT24)

Rad lékařů a sester se drží i Alena Komoňová. Kdy přesně přivede své dítě na svět, zatím neví. Už teď je ale jasné, že to bude předčasně. Proto už nyní mléko pro své dítě schovává. „Pro miminko jsou to první chvíle. Mateřské mléko je pro něj tekuté zlato, aby rostlo,“ vysvětlila budoucí matka.

Mléko pomáhá i matkám

V brněnské fakultní nemocnici se ročně narodí víc než šest tisíc dětí. Snahou lékařů je, aby každé z nich dostávalo mateřské mléko. A předčasně narozené děti obzvlášť. „Pro maminky jsou to hodně těžké chvíle. Žádná z nich neplánovala, že bude rodit předčasně. Ale vnímají velmi pozitivně, že můžou alespoň toto pro svoje miminko udělat,“ myslí si staniční sestra Miloslava Kameníková. Náhradní kojení miminek v inkubátoru je tak výhodou nejen pro děti, ale psychicky pomáhá i matkám.

Porodnice má plán i pro rodičky, které sice porodily v termínu, vlastního mléka ale nemají dostatek. Těm mohou naopak pomoci matky, které mají mléka víc, než jejich dítě potřebuje. Neskojené mléko nemocnice pasterizuje a může ho až 48 hodin skladovat v lednici. Z této láhve se pak může napít kterékoliv dítě. I pasterizované mléko je totiž podle lékařů pro novorozeňata mnohem lepší než to umělé.

V Česku je kromě Brna podobných mléčných bank jen pár. Nejstarší je v Hradci Králové, funguje už od roku 1958. Ročně jí projde 1 800 litrů mléka. Podle tamního lékaře Pavla Měřičky je jen minimum matek, které si přejí nechat mléko výhradně pro vlastní dítě. Pokud mají dost, jsou ochotné pomoci i matkám, které pro své děti v době hospitalizace dostatek mléka nemají.