Lichtenštejnové se při stavbě lednického zámku inspirovali Itálií

Lednice - O tom, že depozitáře zámků mohou být pro historiky stále zdrojem překvapení, se přesvědčili památkáři v Lednici. Našla se tam rozsáhlá sbírka fotografií, kterou se podařilo až teď roztřídit a uspořádat. Sbírka obsahuje celkem 12 tisíc fotografií, z toho asi 3 tisíce snímků zachycuje italskou architekturu a umění. Fotografie měly sloužit jako inspirace pro vlastní stavby Lichtenštejnů v Lednicko-valtickém areálu.

Tisíce fotografií italských staveb i umění z druhé poloviny 19. století, které jen potvrzují sběratelskou vášeň Lichtenštejnů. „Kresby a fotografie de fakto navazují na klasické sbírky například barokních obrazů. Současně se svým způsobem jedná o takovou databázi informací,“ vysvětluje důvody sběratelské činnosti Petr Czajkowski z Národního památkového ústavu.

Snímky pochází z druhé poloviny 19. století a vytvořili je v předních italských ateliérech. Podobná sbírka nemá ve střední Evropě obdoby. Fotografie nezachycují jen budovy, ale také sérii detailů klik, krbů nebo stropů. Některé z fotografií jsou i kolorovány. 

Lichtenštejnové ve fotografiích hledali inspiraci, jaký pro své stavby zvolí krb, okna nebo druh fasády. Památkáři teď pátrají po tom, kde se prvky z fotografií na lichtenštejnských památkách v Čechách objevují. Na jedné fotografii nalezli například dřevěné schodiště, které nápadně připomíná slavné z jednoho kmene stromu ručně vyřezávané schodiště v knihovně lednického zámku.

  • Točité schodiště na staré fotografii zdroj: ČT24
  • Schodiště na lednickém zámku zdroj: ČT24

Zajímá je ale i historie fotografovaného místa. „Snažíme se zjistit, o co se přesně jedná, kdy mohly být fotografie pořízeny a zda nám nepřinesou nějakou novou informaci, zda nezachycují něco, co už třeba nestojí,“ uvedl Czajkowski.

Na řadu teď přichází také restaurování. Zdaleka ne všechny fotografie jsou po letech v depozitáři v bezvadném stavu. „Tady vidíte třeba chybějící části, různé trhliny a deformace, takže já se nejvíce soustředím na narovnání fotografií a náročnější způsob vyčištění,“ uvedla restaurátorka fotografií Tereza Cermanová. 

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Co přesně skrýval depozitář zámku, si bude moci prohlédnout i veřejnost. Výběr z lichtenštejnských fotografií chtějí památkáři od června příštího roku vystavovat na zámku ve Valticích.