Začerněný audit v zastupitelích důvěru v Grand Prix nevzbudil

Brno - Další setkání a znovu nejistota. Zda Brno podpoří letošní ročník motocyklové Velké ceny rekordní částkou 50 milionů, mají příští týden v úterý rozhodnout zastupitelé. Šéfové všech politických klubů se proto ve čtvrtek setkali s vedením města i okruhu. Po víc než hodinovém jednání odcházeli opět bez jasného názoru. Vzhledem k předem deklarovanému nesouhlasu koaličních zastupitelů za Stranu zelených přitom bude primátor na podporu svého návrhu potřebovat i hlasy z opozičních řad.

Nad návrhem na to, že 50. Velkou cenu v Brně zachrání 50 milionů z městské kasy, se stále vznáší otazník. Rada města sice plán primátora podpořila, schválit ho ale musí zastupitelstvo. Politiky měl přesvědčit audit hospodaření Automotodromu Brno, který si město zadalo i zaplatilo. Místo odpovědí a ujištění ale přinesl rozčarování: zastupitelům se dostala do ruky jen verze bez konkrétních čísel, procent a částek za účtované služby. Důvod? Zachování obchodního tajemství. „Jedna věc je, jestli se ve firmě Automotodrom něco nekalého odehrálo, což audit vyvrátil. A druhá věc je zachování běžného obchodního tajemství,“ vysvětlil primátor Petr Vokřál (ANO).

Důvěru v primátorův nápad mělo podpořit čtvrteční setkání předsedů politických klubů s vedením města i okruhu. „My jsme dorazili především proto, abychom předsedům zastupitelských klubů sdělili informace, které budou chtít. Padaly nějaké otázky týkající se auditu, my jsme nabídli možnost nahlédnutí do verze bez jakýchkoliv úprav,“ uvedl mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana s tím, že někteří zastupitelé už projevili zájem se na nezačerněná čísla podívat.

Na brněnském magistrátu se jednalo o Grand Prix (zdroj: ČT24)

„Tahle schůzka byla čistě informativní a závěr bude vznikat na jednotlivých klubech,“ nechtěl předjímat výsledky úterního hlasování na zastupitelstvu primátor Vokřál. Podobně se vyjádřila i většina oslovených politiků, kteří z jednání odcházeli. Co si vyslechli, chtějí předložit kolegům v klubu, a pak se rozhodnout.

Smlouva je podle advokátky nevýhodná

Problém by mohl být i se smlouvou mezi Automotodromem a Brnem, kterou schválila rada města. „Jednak smlouva opomíjí regule evropského i českého práva ohledně poskytnutí veřejné podpory. Mohlo by se stát, že to bude mít pro město nepříznivé důsledky,“ varovala advokátka Eliška Chobolová. V dokumentu vidí ale i další slabiny. „Není jasné, jakou částkou se podílí Automotodrom. Město se dále připojuje k jakési smlouvě s Dornou, ale ani ta není specifikována,“ uvedla Chobolová.

Podle advokátky je neprůhledně nastaveno i účtování. „V rámci sdružení se konstatuje, že Automotodrom bude mít oddělené účetnictví od celého podniku, ovšem jenom s přihlédnutím na to, jaké má hardwarové a softwarové vybavení, což je docela úsměvné. Zdá se, že ta smlouva z hlediska kontroly a postavení města v ní je velice nezodpovědně postavená, lehkomyslně sepsaná a může mít pro město neblahé důsledky,“ zhodnotila advokátka.