Ovzduší v Česku se dnes zlepšilo

Praha - Ovzduší ve většině českých a moravských regionů se dnes zlepšilo. Na mnoha místech je už koncentrace prachu ve vzduchu pod stanoveným limitem 50 mikrogramů na metr krychlový, jinde je sice tato norma stále překročena, ale jen mírně. Meteorologové však nevylučují, že situace se může v příštích hodinách a dnech opět zhoršit, a to v závislosti na vývoji teplotní inverze a na místních podmínkách. Přesné aktuální informace o kvalitě ovzduší ve všech oblastech ČR najdete na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Zlepšení hlásila během dneška řada krajů. Například v Ústeckém kraji je množství polétavého prachu (PM10) ve vzduchu nejvyšší v Litoměřicích, kde jeho hodinová koncentrace odpoledne dosahovala 48 mikrogramů na metr krychlový. V Ústí nad Labem bylo dnes v 07:00 v jednom kubíku vzduchu 65 mikrogramů prachových částic, v 15:00 už jen 23 mikrogramů.

Situace byla oproti sobotě lepší i v Praze. Hranici 50 mikrogramů na metr krychlový hodnoty v některých částech města stále překračují, ale jen mírně. Podle údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl sice limit více než dvojnásobně překročen ve Vršovicích, pracovník ČHMÚ ale řekl, že jde o chybu dané měřicí stanice, a také znečištění v této pražské čtvrti je tedy téměř jistě nižší.

Lépe se dýchá i ve středních Čechách

I rozptylové podmínky ve středních Čechách jsou již příznivější. Špatná situace přetrvává v Kladně-Švermově, kde čtyřiadvacetihodinová koncentrace prachu přesahovala 100 mikrogramů. Naopak v Mladé Boleslavi se dýchá výrazně lépe. V dalších krajích byly čtyřiadvacetihodinové koncentrace prachu v normě, 50 mikrogramů na metr čtvereční přesahovaly kolem 17:00 jen v Prostějově, Olomouci, v Brně na výstavišti, České Lípě, Josefově Dole na Jablonecku a Táboře.

Dým z ArcelorMittalu v Ostravě, který patři v kraji k největším znečišťovatelům ovzduší.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

V Moravskoslezském kraji sice dnes odvolali signál upozornění na možnost vzniku smogové situace pro oblast Třinecka, kde se vzduch zlepšil, na Ostravsku a Karvinsku ale tento signál stále platí. „Ještě nejsou dosaženy podmínky, které stanovují normy,“ řekla pracovnice ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Hana Šeděnková.

Hodnoty průměrné denní koncentrace polétavého prachu musí na všech stanicích klesnout pod 100 mikrogramů na metr krychlový, vydržet tak 24 hodin, a navíc musí být příznivé meteorologické podmínky. Kromě Věřňovic denní koncentrace stále přesahuje 100 mikrogramů ještě v Bohumíně na Karvinsku, kde ve 13:00 činila 112 mikrogramů. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi i celé Evropě.

Smog škodí hlavně lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem. Při překročení dvojnásobku imisního limitu jim lékaři doporučují omezit pobyt venku. Citliví lidé se mají také zdržet fyzické námahy a činností spojených se zvýšenou frekvencí dýchání.