Strážníky v České Lípě povede bývalý voják

Česká Lípa - Čtvrt roku po vyhrocení sporů mezi radnicí a strážníky v České Lípě se situace uklidňuje. Městská policie bude mít nového velitele, okrsky budou efektivněji rozděleny a komunikace uvnitř samotné policie se musí zlepšit. Strážníci proti radnici letos na jaře vystoupili a žádali rezignaci vedení města.

Krize vrcholila 11. 3. 2015 při zasedání zastupitelů České Lípy. Zástupce strážníků Antonín Doležal tam kritizoval vedení města, že rozvrací jejich kolektiv a podkopává důvěru u obyvatel. Impulzem byl smír radnice s aktivistou Karlem Šiktancem, který na sociální síti práci strážníků předtím několik let kritizoval.

„Necítíme podporu vedení,“ uvedl 11. března Antonín Doležal, předseda odborové organizace Městské policie Česká Lípa. Kvůli sporu se dokonce ve městě rozpadala tehdejší koalice poté, co zastupitelé zbavili pravomoci velet městské policii radní Pavlu Procházkovou z hnutí ANO. Ta byla přitom pověřena vedením strážníků jen čtvrt roku předtím - když zastupitelstvo po 15 letech odvolalo z pozice ředitele Lubomíra Meryho. Při klíčovém hlasování o osudu radní Pavly Procházkové (ANO) ale se svými stranickými kolegy nehlasovala místostarostka Alena Šafránková (ANO) a v podstatě tak podpořila zbylé vedení města při odvolávání Procházkové. Následně část zastupitelů za ANO z koalice vystoupila.

Po čtvrt roce od březnových událostí už ale vedení města i strážníci mluví o smíru. „Přirozenou cestou se situace v městské policii v České Lípě zklidňuje. Pracujeme, staráme se o veřejný pořádek, snažíme se spolu komunikovat,“ uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD). 

Podle starostky úkoly pro strážníky zohledňují představy občanů, jak by měla městská policie pracovat. Vedení města kvůli tomu uspořádalo i veřejnou anketu, ve které své představy o fungování městské policie podle starostky během 14 dní napsalo asi 300 občanů. Problém nevidí ani předseda odborové organizace Městské policie Česká Lípa Antonín Doležal: „Normálně pracujeme na úrovni tak, jak pracovat musíme,“ uvedl v písemném vyjádření pro ČT. 

Karel Šiktanc v minulosti kritizoval, že strážníci chybí u škol a věnují se víc rozdávání botiček nebo že městská policie zaměstnává i manželky svých velitelů. Inicioval i vznik takzvané stínové městské policie ve městě. Za to, že na své webové stránce zveřejnil, že jej měli dva zaměstnanci městské policie údajně urazit a ukázat mu vztyčený prostředníček, jej žaloval i jeden ze strážníků. Soud ale Karla Šiktance osvobodil. Dnes je Karel Šiktanc rád, že věci, na které poukazoval, vidí už nejen on, ale i nové vedení českolipské radnice.

Lidé na sídlištích potvrzují, že strážníci jsou po kritice vidět daleko víc. Oslovení obyvatelé si například pochvalují, že je vidí i večer nebo že je v ulicích větší klid než dříve. 

To ovšem zastiňují kauzy, které se sboru také týkají. Soud v České Lípě teď řeší i případ už bývalé strážnice obviněné za to, že měla vyhrožovat manželovi své milenky. A také vystavovat pokuty lidem, kteří nic neprovedli.

Změnu přinese městské polici nový velitel. Strážníkům by měl velet od září, vedení města ho podle starostky vybralo ze 7 uchazečů. Budoucí velitel má zkušenosti z armády, byl na dvou zahraničních misích a velel podle starostky zhruba 160 lidem. „Věřím, že velet zhruba padesátičlenné městské policii pro něj bude vcelku jednoduchá záležitost,“ uvedla Romana Žatecká (ČSSD), starostka České Lípy.

Podle starostky je prioritním úkolem nového velitele nastavit jiný způsob komunikace jak mezi vedením města a městskou policií, tak uvnitř městské policie samotné. „Dále se chceme podívat i na organizační řád, na sestavení samotných jednotlivých hlídek a na velení jednotlivým hlídkám,“ uvedla starostka. Město trvá na tom, že strážníci by měli být hlavně v ulicích. Jak ale starostka dodává, v současném početním stavu a při stávajícím rozdělení rajonů není v silách městské policie, aby byli viděni ve všech rajonech, na všech místech. Další úkol tedy bude zhodnotit rozložení okrsků a jejich případné logičtější rozdělení. „Tak, aby je dokázali strážníci ve stávajícím početním stavu lépe obsáhnout a ohlídat,“ popsala plán starostka České Lípy Romana Žatecká.