Z bývalé továrny ekotechnické centrum. Třebíč modernizuje Baťovy závody

Třebíč - Město Třebíč se spolu s místními podnikateli snaží vrátit život do areálu bývalých Baťových závodů BoPo ve čtvrti Borovina. Prostory několik let nevyužívaných průmyslových budov by se měly proměnit v moderní městskou čtvrť. V ní bude i interaktivní Ekotechnické centrum Alternátor.

Bývalá kotelna Baťových závodů v Třebíči zatím připomíná jedno velké staveniště, už 26. června by se tam ale měli procházet první návštěvníci právě vznikajícího centra Alternátor. Dělníci tak nyní pracují prakticky 24 hodin denně, aby se vše stihlo.

„Chceme ukázat, jak velká je větrná elektrárna. Krásný exponát je také rozhodně energodům, kde ukazujeme, jak počasí a věci, které se dějí kolem nás, mají vliv na náš život v domě,“ popsal vedoucí projektu Martin Janík. Interaktivní centrum má návštěvníkům nabídnout podobnou podívanou jako třeba Techmania v Plzni. Ovšem s větším zaměřením na využití přírodních zdrojů.

V prostorách je unikátem velká projekční koule za čtyři miliony korun. Právě po Techmanii je teprve druhým takovým zařízením u nás a devátým v Evropě. Instalovat ji museli specialisté až z Ameriky. Centrum Alternátor je ale jen jednou ze součástí plánu, jak oživit starou průmyslovou čtvrť.

Veřejná prostranství mají probudit čtvrť k životu

Bývalý obuvnický areál v Borovině, kde ještě na začátku 90. let pracovalo asi 2500 lidí, by se v regulérní městskou čtvrť měl proměnit zhruba do roku 2020. „Mohly by zde být byty, kanceláře, volnočasové aktivity, drobná výroba,“ vysvětlil majitel části komplexu Richard Horký.

Město tam už třeba postavilo nový Dům dětí a mládeže a teď za bezmála čtyřicet milionů opravuje veřejná prostranství. „Důvodem je, aby se tato čtvrť probudila k životu. Aby tu zůstal zachovaný ten industriální ráz, aby se stala plnohodnotnou částí města,“ řekl místostarosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Tak se to například v posledních letech daří ve Zlíně. Právě příkladem východomoravské metropole se totiž třebíčští radní i podnikatelé inspirovali. Zachovat se proto snaží i architekturu čtvrti, jejíž dominantou by po šetrné opravě měl být tovární komplex Baťova dvorního architekta Jaroslava Karfíka.