Zlevněný roční kupon na pražskou MHD pro Opencard jde do prodeje ve středu

Zlevněné roční kupony na MHD začne pražský dopravní podnik prodávat ve středu, jízdné se sníží ze 4750 na 3650 korun. Jejich platnost ale začíná až od 1. července. Zatím si budou moci lidé koupit jen elektronickou formu kuponu, v papírové podobě bude k dostání až v červenci.

Roční jízdné se od začátku letních prázdnin sníží na základě předvolebního slibu pražské koalice. Po změně zaplatí za použití hromadné dopravy člověk v podstatě deset korun za den. Změny se dotknou i cestujících s dětmi. Zadarmo budou v MHD jezdit psi, za které nyní cestující platí 16 korun. Dopravní podnik počítá s roční ztrátou zhruba 400 milionů korun. Roční příjem z jízdného činí kolem čtyř miliard korun.

Roční kupony na MHD většina lidí nakupuje na přelomu roku. Kvůli slíbené slevě nákup odložilo několik tisíc cestujících. Ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš už dřív prohlásil, že pro výdejní přepážky to žádné komplikace znamenat nebude. Kapacitu ani otevírací dobu kvůli tomu podnik měnit nebude.

Všechny druhy předplatných kuponů si cestující obvykle mohou koupit 60 dnů předem. Zavedení nově oceněných kuponů ale přichází s kratším předstihem. Praha chce každopádně na nižší cenu přilákat do MHD více cestujících. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) už dřív řekl, že chce do poloviny roku přijít s návrhy, jak řešit situaci v MHD, která je nyní často přeplněná. Třeba metro C se v ranní špičce blíží hranici své kapacity.

V souvislosti s jízdným řeší Praha dlouhodobě problémy s Opencard. Kvůli potížím v dohodě s majitelem eMoneyServices se v únoru a březnu vrátila k používání papírových kuponů ve větší míře, tvoří tak alternativu k elektronickému jízdnému.

Vydáno pod