Z Opavy vyjel přímý rychlík do Prahy. Město to oslaví s Ivanem Mládkem

Opava - Z Opavy vyjel první přímý rychlík do Prahy. Vlak InterCity Opava trasu ujede za tři a půl hodiny. České dráhy zatím nasadily pouze jeden pár vlaků v pracovní dny. Odjezd ze slezského města, které má šedesát tisíc obyvatel, je pět minut před šestou ráno. Z Prahy do Opavy rychlík odjíždí dvacet minut před sedmnáctou hodinou.

Pro obyvatele Opavy bude cestování vlakem do Prahy pohodlnější a rychlejší. Odpadne také nejistota, že jim při přestupování v Ostravě vlak ujede, což se občas, při zpoždění na trase z Opavy, stávalo. Cestou do hlavního města souprava zastavuje pouze v Ostravě, Olomouci a Pardubicích.

Vedení Opavy jednalo s Českými drahami o zavedení přímého rychlíku delší dobu. Podařilo se to až nyní. „Jsme velmi rádi. Vnímáme to jako posílení významu Opavy. Věřím, že tento spoj bude dostatečně využívaný a že v budoucnu bude jezdit častěji, třeba i o víkendech,“ uvedl primátor Opavy Martin Víteček z hnutí ANO.

České dráhy novinku zavedly v souvislosti s modernizací svých expresních vozů. „Zavedením InterCity Opava také plníme dlouhodobé přání představitelů Opavy. Vnímáme to jako podporu rozvoje Moravskoslezského kraje v oblasti zaměstnanosti, rozvoje příležitostí pro podnikání, kvality životního prostředí, ale také turistiky,“ uvedl Michal Štěpán z představenstva Českých drah, zodpovědný za osobní dopravu. Potvrdil, že od prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, je dopravce připraven v případě zájmu počet spojů posílit.

Součástí klimatizované soupravy InterCity Opava je bistro, ve kterém je cestujícím k dispozici připojení na internet. Ve vlaku jsou elektrické zásuvky na napájení elektroniky, je vybaven oddělením pro cestující s dětmi, je v něm také prostor pro převážení bicyklů. Cena jízdenky začíná na částce 269 korun. Na počest prvního večerního příjezdu rychlíku z Prahy do stanice Opava východ, což je podle jízdního řádu pět minut po osmé večer, připravilo město oslavu. Hvězdou programu bude zpěvák Ivan Mládek se svým bandem, který zpíval písničku o rychlíku z Opavy do Prahy už od roku 1978.