Beskydské obce podají trestní oznámení kvůli Dolu Frenštát

Frenštát pod Radhoštěm - Pracovníci Obvodního báňského úřadu (OBÚ) v Ostravě zneužívají své pravomoci a zvýhodňují těžební firmu OKD. To si myslí představitelé Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic na Novojičínsku. Zástupci obcí proto chtějí na úředníky OBÚ podat trestní oznámení, jak informovala starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová.

„Toto trestní oznámení je podáno na konkrétní úředníky OBÚ, kteří se podepsali pod kontroverzní rozhodnutí ve věci zajištění konzervačního režimu na Dole Frenštát v souvislosti s existencí nepovolených staveb v areálu dolu,“ uvedla Leščišinová v tiskové zprávě s tím, že Frenštát a Trojanovice podají trestní oznámení v pondělí prostřednictvím advokátní kanceláře.

Mluvčí Státní báňské správy ČR, pod kterou ostravský OBÚ patří, Bohuslav Machek řekl, že o trestním oznámení zatím správa neví. „Obce využily svého práva. Musíme to nechat na posouzení orgánům činným v trestním řízení,“ řekl Machek.

Důl Frenštát vznikl v Beskydech v 80. letech minulého století. Uhlí se v něm ale nikdy netěžilo, nyní je zakonzervovaný. Společnost OKD v září oznámila záměr prozkoumat tam zásoby uhlí a plynu, čímž chce získat informace pro budoucí rozhodování o těžbě. Okolní beskydské obce proti tomu bojují, protože se obávají toho, že by těžba uhlí nenávratně zničila okolní prostředí. Desítky staveb v areálu dolu, včetně těžních věží, měly povolení jen na dobu určitou. Uplynula a stavební úřad ve Frenštátě nyní vede řízení o odstranění těchto staveb.

Frenštátská starostka uvedla, že úředníci OBÚ v roce 1994 povolili OKD činnost do roku 2003, přestože stavby v areálu dolu už v té době neměly platné kolaudační povolení a měly být zlikvidovány. Poté úřad toto povolení prodloužil na neurčito. Stanovisko, ve kterém jednoznačně podporuje OKD, vydal podle starostky OBÚ i letos při řízení o odstranění staveb.

„Oznamovatelé se domnívají, že tímto jednáním úředníků státního orgánu, který má být nestranný a má hájit zájmy státu a občanů, vznikla městu Frenštát pod Radhoštěm, obci Trojanovice a především značce 'Beskydy' značná škoda,“ uvedla starostka. Úředníci OBÚ se podle ní dopouštějí trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, zneužití pravomoci úřední osoby a maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.