Pod vlakem u Pardubic se rozpadla kolejnice

Pardubice – Osobní vlak vykolejil v noci na dnešek na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové poté, co se pod ním doslova rozpadla kolejnice na několik kusů. Nehoda se obešla bez zranění, České dráhy (ČD) v místě nasadily náhradní autobusovou dopravu, provoz vlaků dráhy obnovily v 16:00.

„Měnilo se 60 metrů kolejnice, ráno byl na místě nehodový vlak, potom ho nahradily pomocné jeřáby. Po obnovení provozu vlaky asi na stometrovém úseku jezdí v režimu takzvané konsolidační jízdy, což znamená, že tam preventivně dodržují sníženou rychlost na 30 kilometrů v hodině,“ uvedl Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty.

Vlak havaroval ve čtvrtek před 23. hodinou asi kilometr od nádraží v Rosicích nad Labem. Poškození kolejnice nahlásil už o hodinu dříve jiný strojvedoucí, který slyšel prasknutí. V úseku proto byla snížená rychlost. Díky tomu se strojvedoucímu podařilo vlak, ve kterém bylo jen pár cestujících, bezpečně zastavit.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

„Jedna z možných příčin je, že tam v minulosti někdo nastražil například kuličkové ložisko. Ročně se setkáváme s několika desítkami případů, kdy jsou umístěny různé nebezpečné předměty, kvůli kterým může dojít k ublížení na zdraví nebo i ke ztrátám na životech,“ popsal mluvčí Halla.

Nehodou se nyní zabývá také policie a ta se obrací i na cestující. „Lidé z místa ihned odešli, a proto se vyšetřovatelé obrací právě na cestující, aby se kriminalistům přihlásili buď na telefonním čísle 974 566 254, nebo na bezplatné lince 158. Jejich výpověď by mohla pomoci odhalit příčinu této mimořádné události,“ uvedla na policejním webu mluvčí Eva Maturová.  

  • Vykolejený vlak u Pardubic zdroj: ČT24
  • Prasklá kolejnice u Pardubic zdroj: ČT24

Škoda byla vyčíslena na 150 000 korun. Strojvedoucí podle policie před nehodou nepil alkohol. Kriminalisté zajistili část poškozené kolejnice.

Po trati denně projíždějí desítky vlaků, včetně rychlíků. Cestující v úseku Stéblová–Pardubice-hlavní nádraží vozí místo vlaků autobusy, uvádí web ČD. Dopoledne některé spoje navazující na náhradní dopravu nabíraly až půlhodinová zpoždění.