Předseda Nejvyššího soudu odvolá mluvčího Knötiga. Potopily ho „cikórky“

Brno – Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig skončí ve funkci, předseda soudu Petr Šámal ho odvolá. Knötig se zúčastnil diskuse na Faceboooku, kde lidé komentovali koupání v jedné z brněnských kašen. Mluvčí do diskuse přispěl slovy „cikórky, samý cikórky“, tedy výrazy, které odkazují na Romy. Na případ upozornil týdeník Respekt. Knötigovo odvolání Šámal potvrdil České televizi s tím, že se vrací do Brna a chce s mluvčím celou věc dořešit. Podle něj je příspěvek jen jedním z důvodů pro Knötigovo odvolání, s jeho prací prý nebyl spokojen.

Zrekonstruovaný park před brněnským Janáčkovým divadlem láká lidi v parnu nejen trávníkem a lavičkami, ale i novou fontánou. Právě tamní vodní atrakce dnes potopila mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga. Ten se zapojil do facebookové diskuse o tom, zda je vhodné, aby se ve fontáně osvěžovali a koupali lidé, včetně romských dětí z blízkých ulic. Právě ty byly trnem v oku některých diskutujících, kteří se uchylovali i k výrazům jako „smradlaví cigáni“ nebo „hnus“. Právě do této debaty přispěl mluvčí Knötig slovy „cikórky, samý cikórky“.

I když Knötig později příspěvek smazal, printscreen debaty už se začal šířit. Předseda soudu Pavel Šámal České televizi potvrdil, že Knötiga ještě dnes odvolá. Facebooková debata je prý jen jednou z příčin, Šámal je s Knötigovou prací údajně celkově nespokojen.

Petr Knötig se ke kauze nechtěl vyjádřit s tím, že prohlášení vydá až po setkání se svým nadřízeným.