Ve valtickém divadle umí posvítit jako před třemi sty lety

Valtice – Tvarem i svícením jako za dob Lichtenštejnů, tak bude vypadat už téměř obnovené barokní divadlo ve Valticích. Má umožnit rekonstrukci barokních her v dobovém prostředí, vybavené je ale i pro požadavky současného divadla. Zatímco divadlo se otevře v září, opravená valtická jízdárna bude hostit první koncert už na konci června.

„Divadlo má trojí osvětlení: jednak je tu klasické barokní, to znamená, že umožňuje použití olejových lamp, potom je tady elektrické svícení, které to barokní imituje. A nakonec osvětlení, na které jsme zvyklí ze současného divadla, tedy ty velké prudké reflektory,“ popsal šéf Národního centra divadla a tance Valtice Richard Svoboda.

Právě zmíněné centrum našlo své zázemí v opraveném barokním divadle a jízdárně ve Valticích. Zatímco jízdárna se stala sálem pro 600 diváků, divadlo pojme zhruba třetinu z tohoto počtu. Má ale jiné přednosti. Dokonale totiž kopíruje podmínky barokního divadla z konce 18. století.

„Nejedná se o přesnou kopii, šlo o volnou repliku, aby divadlo dostálo i dnešním požadavkům. K obnovení sloužila dokumentace, která byla pořízena v 60. letech, což se tehdy málokdy stávalo. Pro nás to byl důležitý podkladový materiál,“ vysvětlil památkář Martin Pácal z Národního památkového ústavu. Kromě plánů pomohly i fotky ze 60. let a z dob první republiky.

Opravené prostory se stanou zázemím pro taneční a divadelní soubory, využije je třeba i Letní škola staré hudby. Pro dobové soubory je výhodou to, že mohou bez omezení využívat repliku barokní mašinerie divadla - tedy technologii, která uvádí kulisy a divadlo do chodu. „V ostatních divadlech, kde je mašinerie zachovaná, se používá jen občas. Tady se nikdo nemusí bát, že by zničil originál,“ uvedl Pácal.

Diváka nejspíš překvapí i proporce divadla, které byly v dobách Lichtenštejnů opačné, než jsou dnes. „Prostor hlediště tvoří jen jednu třetinu délky celého divadla,“ upřesnil Pácal. Zbytek zabírá jeviště, které je navíc nakloněné a v barokních dobách tvořilo módní divadelní perspektivu.

Opravy valtických jízdáren a divadla stály přes 180 milionů korun. Tři čtvrtiny nákladů pokryly evropské dotace, zbytek financuje ministerstvo kultury. Mnohem nákladnější byla nedávná rekonstrukce jízdáren v Lednici, jejichž přerod v multifunkční centrum si vyžádal půl miliardy korun. Stal se tak jednou z nejnákladnějších oprav památek na jihu Moravy.

Barokní divadlo ve Valticích

Divadelní scéna vznikla na valtickém zámku na konci 18. století. Majitelé z rodu Lichtenštejnů nechali zámecké divadlo vybudovat během půl roku. Divadlo otvírali veselohrou Prometheus, v níž účinkovali herci a umělci z Vídně. Za šest dekád slávy valtického divadla v něm majitelé nechali hrát přes 170 různých divadelních her a uspořádali v něm několik koncertů a plesů.

V divadle se hrávalo od srpna do listopadu v období honů, kdy zámek hostil návštěvníky z řad evropské šlechty. Útlum přišel se vznikem konkurenční scény v nedaleké Lednici a se začátkem napoleonských válek. Navíc kníže Jan I. se spíše než divadlu rozhodl věnovat výtvarnému umění.

Za minulého režimu sloužila bývalá divadelní scéna jako zázemí pro zemědělskou techniku, v barokním zázemí tak parkovaly traktory.