Dva vzorky dejvické vody obsahovaly bakterie, nebezpečí ale není

Hygienici dál testují vodu v pražských Dejvicích. Denně odeberou deset vzorků - dva z minulého týdne obsahovaly bakterie E.coli. Jejich množství ale nebylo zdravotně závadné a i podle vedoucí protiepidemického odboru Zdeňky Jágrové nebezpečí pro obyvatele nehrozí.  V testování vody pokračují, i když si jsou nezávadností jistí. Chtějí hlavně ujistit veřejnost, že se vody nemusí bát. Dál přitom probíhá preventivní očkování, u lékařů už bylo přes osm set dětí.

Ve dvou z dvaceti vzorků vody z Dejvic a Bubenče, odebraných ve druhé polovině minulého týdne, bylo malé množství koliformních bakterií. Epidemioložka Zdeňka Jágrová to označuje za ojedinělý nález. „Záchyty jsou velmi nízké,“ uvedla s tím, že se na výsledcích testů mohla podílet kontaminace třeba vnitřní části rozvodů v objektu nebo koncového ústí. Mikrobiologický rozbor vzorku vody trvá nejméně jeden den. Ve vzorku ze středy ukázaly výsledky čtyři kolonie koliformních bakterií, při opakovaném odběru z pátku byla voda čistá. Deset jednotek kolonií bylo ale ještě v jednom pátečním vzorku.

S odebíráním vzorků počítají ještě tento a příští týden, posléze se uvidí. „My máme jasno už teď, víme, že voda je nezávadná,“ upozorňuje Jágrová. Cílem je hlavně důkazy předložit obyvatelům pražské čtvrti, kterou kontaminace postihla. „Abychom ujistili veřejnost, že voda, která se v ní vyskytuje v této oblasti, je nezávadná, odpovídá vyhlášce a nemůže být zdrojem žádného onemocnění,“ uvedla.

Děti z Prahy 6 budou moci očkovat i pediatři z jiných oblastí

Kvůli tomu, že koncem května byla voda kontaminovaná splaškami ze slepého ramene vodovodu, také probíhá mimořádné očkování dětí z Dejvic a Bubenče, a to proti žloutence typu A. Podle hygieniků toto onemocnění kvůli kontaminované vodě nehrozí a jde jen o preventivní opatření. „Za pátek a za dnešní den bylo očkováno 810 dětí,“ prohlásila Jágrová. Na zítra se plánuje proočkování dalších více než pěti set dětí, očkovány by měly nakonec být zhruba čtyři tisíce dětí. „Počítali jsme, že to půjde tímto tempem. Předpokládali jsme, že rodiče budou mít zájem, že budou chtít chránit své děti,“ zmínila Jágrová.

Na pediatry z Prahy 6 se obrací i řada rodičů, kteří mají děti registrované u lékaře mimo tuto městskou část, protože ti dosud vakcíny zdarma k dispozici neměli. Novým opatřením hygieniků by se to mělo změnit a jednotlivé dávky si lékaři budou moci objednat kdekoli, třeba i ve Středočeském kraji. Očkování trvá do 15. června.

Přes osm set dětí z Prahy 6 se už očkovalo proti žloutence (zdroj: ČT24)